Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase: hoe je het herkent

Op 9 mei verscheen de herziene richtlijn Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase. Verpleegkundig expert en onderzoeker medische oncologie Marlies Peters legt uit hoe je deze vermoeidheidsklachten in kaart brengt.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
illustratie: Bernet Ragetli

tekst: Jeroen Wapenaar

1 Wanneer is sprake van vermoeidheid bij kanker?

‘Vermoeidheid bij kanker is een onaangenaam, aanhoudend, subjectief gevoel van lichamelijke, emotionele en/of cognitieve uitputting, gerelateerd aan kanker of aan de behandeling ervan.’1 Dit is de definitie die is opgenomen in de onlangs herziene richtlijn Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase (zie kader).

Wat zie je aan patiënten die zo moe zijn? ‘Bij lichamelijke vermoeidheid zijn mensen zelfs niet meer in staat naar de supermarkt te wandelen’, illustreert verpleegkundig expert en onderzoeker Marlies Peters. Zij werkt op de afdeling medische oncologie van het Radboudumc in Nijmegen en

0
1848

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.