Voeding en medicijnen: een delicate combinatie

Medicijngebruik kan invloed hebben op de voedingstoestand van een patiënt. Maar andersom kan voeding ook de werking van medicijnen veranderen. Wat zijn interacties om alert op te zijn?

‘Interacties tussen voeding en geneesmiddelen zijn niet altijd klinisch relevant, maar komen veel voor. Klachten door deze interacties worden niet snel als zodanig herkend, vooral omdat ze meestal geleidelijk ontstaan’, zegt apotheker Nina Janssen. Zij is gespecialiseerd in ouderen, een grote risicogroep als het gaat om gezondheidsproblemen door interacties tussen geneesmiddelen en voeding. Veroudering, en daardoor verminderde werking van organen als de nieren en de lever, maar ook verminderde homeostase, maken deze doelgroep zo kwetsbaar.1 En juist bij ouderen worden klachten door interacties tussen voeding en medicatie gemakkelijk gemist.2 Bijvoorbeeld

0
1872

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder