Voeding en medicijnen: een delicate combinatie

Medicijngebruik kan invloed hebben op de voedingstoestand van een patiënt. Maar andersom kan voeding ook de werking van medicijnen veranderen. Wat zijn interacties om alert op te zijn?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Interactie voeding en medicatie

‘Interacties tussen voeding en geneesmiddelen zijn niet altijd klinisch relevant, maar komen veel voor. Klachten door deze interacties worden niet snel als zodanig herkend, vooral omdat ze meestal geleidelijk ontstaan’, zegt apotheker Nina Janssen. Zij is gespecialiseerd in ouderen, een grote risicogroep als het gaat om gezondheidsproblemen door interacties tussen geneesmiddelen en voeding. Veroudering, en daardoor verminderde werking van organen als de nieren en de lever, maar ook verminderde homeostase, maken deze doelgroep zo kwetsbaar.1 En juist bij ouderen worden klachten door interacties tussen voeding en medicatie gemakkelijk gemist.2 Bijvoorbeeld

2
3932

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

2 REACTIES

 1. Zeer interessant onderwerp.
  Wat ik erg mis is dat de apotheek weinig goede voorschriften geeft, ze vertellen bij het ophalen even iets. Als je dat al allemaal kan onthouden als je 5 of meer medicijnen gebruikt?
  Geef goede med toedienlijsten met toevoegingen qua tijden, voeding, wel of niet tegelijk innemen, met hoeveel water of andere vloeisstof,ne.d.
  Dit is zeker geen overdreven actie!!!

 2. Lees alle reacties
 3. Ingezonden mail van een lezer, maart 2018:
  ‘Sinds september 2017 volg ik de verkorte opleiding voor verpleegkundige nivo 4.
  Voor een opdracht moet ik een presentatie houden over een artikel in een vakblad. Ik heb gekozen voor het artikel over voeding en medicatie uit november 2017.
  Tijdens het lezen miste ik een belangrijk onderdeel, daarom wil ik dat graag onder de aandacht brengen.
  Ik werk namelijk op een gespecialiseerde afdeling in een verpleeghuis met alleen maar Parkinson bewoners. In dit artikel wordt niets vermeld over de combinatie van eiwitten en Parkinsonmedicatie. Deze mogen niet tegelijk worden gegeven, omdat de werking dan veel minder is. Bij mij op de afdeling zijn we heel allert op en zien dat het werkt. Vandaar dat ik dit graag wilde benoemen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.