Wat moet je als verpleegkundige weten over euthanasie bij dementie?

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wil graag dat er meer duidelijkheid komt over euthanasie bij dementie, om zo onrust te voorkomen. Wat moeten verpleegkundigen hierover weten?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Wilsverklaring en reanimeer-mij-niet penning. (Foto: ANP)
Dit artikel vind je ook in Nursing-magazine november 2018
Auteur: Jeroen Wapenaar

1 Waarom is er onrust over euthanasie bij dementie?

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) kreeg de afgelopen maanden veel vragen over euthanasie bij dementie1, vertelt directeur Agnes Wolbert. Een reden daarvoor is het onderzoek van huisarts Matthijs van Wijmen, waaruit bleek dat veel mensen met een euthanasieverklaring deze niet regelmatig met de huisarts bespreken. Diverse media, ook Nursing, meldden dat een groot deel van de wilsverklaringen verouderd en dus nutteloos is.2

Een tweede aanleiding voor de onrust is de berisping die het

2
8270

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

2 REACTIES

  1. Klopt Bas. En het is natuurlijk ook geen alternatief voor euthanasie, dus ook daarover is uitleg dan weer noodzakelijk als de verpleegkundige de term palliatieve sedatie zelf zou benoemen. Bij het schrijven van andere artikelen heb ik gemerkt dat het kan voorkomen dat er (ook aan verpleegkundigen) vragen gesteld worden over palliatieve sedatie, en ook dat naasten en mensen die zelf ongeneeslijk ziek zijn zich afvragen of ze zelf een arts om palliatieve sedatie kunnen vragen. In 1 situatie was een dame eerst heel bang voor palliatieve sedatie, dus wilde het absoluut niet, maar later veranderde dit. Hadden zij en haar echtgenoot niet samen met een verpleegkundige hierover gesproken, had het maar de vraag geweest of ze later zelf had kunnen aangeven hoe ze nu over palliatieve sedatie dacht. Vandaar denk ik zo erin gelaten. En uiteraard, ook bij palliatieve sedatie moet een arts een zeer zorgvuldige afweging maken, maar kan dus volgens Wolbert in ieder geval wel helpen als de verpleegkundige hier ook wat informatie over kan geven. Margot Verkuylen legde voor Nursing trouwens feiten en fabels over palliatieve sedatie goed uit https://www.nursing.nl/5-feiten-en-fabels-over-palliatieve-sedatie/

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.