Zorgverleners konden goed met de app werken en vonden deze acceptabel in gebruik. De app biedt patiënten inzicht in wat voor hen normale klachten zijn, wanneer er sprake is van een verergering en welke acties zij dan kunnen ondernemen. De adviezen (bijvoorbeeld over het raadplegen van een zorgverlener) zijn gebaseerd op een gepersonaliseerd actieplan.
Zelfmanagement verbeteren
Het idee is dat patiënten op den duur met behulp van de app hun zelfmanagementvaardigheden kunnen verbeteren. Uit een deelstudie van Korpershoeks promotieonderzoek bleek dat maar 15% van de patiënten met COPD beschikt over de juiste kennis en vaardigheden en over voldoende vertrouwen om de aandoening goed te kunnen managen.
Voordelen zorgverleners
Korpershoek legde de Copiloot-app voor aan 14 zorgverleners, waarvan 8 verpleegkundigen. De zorgverleners zagen als mogelijke voordelen dat de app de mogelijkheid geeft tot inzicht in de symptomen van de patiënt, gestructureerdere patiëntgesprekken en gepersonaliseerde zelfmanagementondersteuning.
Vooral voor verpleegkundigen
De zorgverleners vonden het personaliseren van de app en het evalueren van de in de app aangegeven symptomen vooral passen bij de werkzaamheden van verpleegkundigen. Een volgende stap is om de app gedurende een langere periode te evalueren bij een groep patiënten.
Yvonne Korpershoek. Self-management support using mHealth in patients with COPD. From promise to proof. Proefschrift Universiteit Utrecht, maart 2021
Hallo Francine,
Ja idd een fantastisch idee !!!
Ik als verpleegkundige, maar ook als COPD patiënte heb zeker interesse voor meer informatie.
Mvg Jenny
Beste Jenny, hier kun je meer informatie vinden: https://www.panton.nl/nl/project/longaanvalapp-copd/
Beste Francine,
Wat een mooi idee. Ik ben werkzaam op de longafdeling en zou dan ook graag wat meer informatie krijgen over het gebruik van de app!
Beste Richelle, hier kun je meer informatie vinden: https://www.panton.nl/nl/project/longaanvalapp-copd/