Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Wetenschap: app helpt COPD-patiënten actie te ondernemen bij exacerbatie

De app Copiloot kan mensen met COPD helpen om vroegtijdig een exacerbatie te herkennen en op het juiste moment de juiste acties te ondernemen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van verpleegkundige en verplegingswetenschapper Yvonne Korpershoek.
vergrootglas

Zorgverleners konden goed met de app werken en vonden deze acceptabel in gebruik. De app biedt patiënten inzicht in wat voor hen normale klachten zijn, wanneer er sprake is van een verergering en welke acties zij dan kunnen ondernemen. De adviezen (bijvoorbeeld over het raadplegen van een zorgverlener) zijn gebaseerd op een gepersonaliseerd actieplan.

Zelfmanagement verbeteren

Het idee is dat patiënten op den duur met behulp van de app hun zelfmanagementvaardigheden kunnen verbeteren. Uit een deelstudie van Korpershoeks promotieonderzoek bleek dat maar 15% van de patiënten met COPD beschikt over de juiste kennis en vaardigheden en over voldoende vertrouwen om de aandoening goed te kunnen managen.

Voordelen zorgverleners

Korpershoek legde de Copiloot-app voor aan 14 zorgverleners, waarvan 8 verpleegkundigen. De zorgverleners zagen als mogelijke voordelen dat de app de mogelijkheid geeft tot inzicht in de symptomen van de patiënt, gestructureerdere patiëntgesprekken en gepersonaliseerde zelfmanagementondersteuning.

Vooral voor verpleegkundigen

De zorgverleners vonden het personaliseren van de app en het evalueren van de in de app aangegeven symptomen vooral passen bij de werkzaamheden van verpleegkundigen. Een volgende stap is om de app gedurende een langere periode te evalueren bij een groep patiënten.

Yvonne Korpershoek. Self-management support using mHealth in patients with COPD. From promise to proof. Proefschrift Universiteit Utrecht, maart 2021

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.