Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Ouderen na verpleeghuisopname even gelukkig als daarvoor

Ouderen die verhuizen naar een verpleeghuis zijn daarna over het algemeen even gelukkig als in de maanden vóór hun verhuizing.
vergrootglas

Een verpleeghuisopname heeft dus geen groot negatief effect op het welzijn van ouderen. Dat concludeert Judith Bom, onderzoeker Health Economics, in een deelstudie van haar promotieonderzoek.

Eenzaamheid

Ouderen die worden opgenomen in het verpleeghuis hebben daarvoor vaak al een laag welzijn. Zo zijn ze vaak erg eenzaam, maar dat neemt niet sterk toe of af in het verpleeghuis. Eerder onderzoek leek aan te tonen dat het welzijn van ouderen wél achteruitgaat nadat ze naar het verpleeghuis verhuizen.

Volgens Bom komt dat doordat deze onderzoeken appels met peren vergelijken: alle ouderen die thuis wonen met bewoners van een verpleeghuis. In haar onderzoek vergeleek zij het welzijn van ouderen in de maanden vlak voor en na hun verpleeghuisopname.

Ouderen zijn vaak al eenzaam, dat neemt bij verpleeghuisopname niet sterk toe of af

Hieruit concludeert zij dat het niet zozeer een verpleeghuisopname is die het welzijn van ouderen doet dalen, maar dat verpleeghuizen zorg verlenen aan ouderen die al kampen met een lager welzijn.

Nederland bij wereldtop

Om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen – een streven binnen het Nederlandse zorgstelsel – wordt mantelzorg gestimuleerd. Maar wie meer dan 20 uur per week mantelzorg verleent, ondervindt vaak grote negatieve gevolgen voor de mentale gezondheid. Dat concludeert Bom op basis van een andere studie van haar promotie.

Toch is Bom positief over de collectieve langdurige zorg in Nederland: ‘Als je Nederland vergelijkt met andere landen behoren we tot de wereldtop.’

Judith Bom. Formal and informal long-term care in an ageing society. Proefschrift Erasmus Universiteit, juni 2021.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.