Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Ouderen revalideren actiever na cva met verpleegkundige begeleiding

Oudere cva-patiënten die bij het revalideren worden gecoacht door verpleegkundigen, besteden dagelijks bijna een uur langer aan therapeutische activiteiten.
vergrootglas

Dat blijkt uit een deelstudie van het promotieonderzoek van verpleegkundige en verplegingswetenschapper Marleen Huijben.

Inactiviteit

Uit een eerder onderzoek van Huijben bleek dat oudere cva-patiënten op de revalidatieafdeling van het verpleeghuis maar ongeveer één uur en drie kwartier besteden aan therapeutische activiteiten. Het grootste deel van de dag zitten patiënten te wachten en hebben ze geen contact met anderen, terwijl bekend is dat inactiviteit het herstel in de weg staat.

Oefenkaart

In het onderzoek van Huijben coachten verpleegkundigen oudere cva-patiënten bij het mobiliseren en de dagelijkse activiteiten aan de hand van oefenkaarttherapie. De oefeningen van die oefenkaarttherapie zijn gebaseerd op de Verpleegkundige Revalidatierichtlijn Beroerte. De verpleegkundige begeleidt en stimuleert de patiënt bij zijn oefeningen, en informeert het team over de voortgang van de patiënt. De behandelaren kunnen met deze informatie hun eigen interventies beter afstemmen op de persoonlijke behoeften en doelen van de patiënt. Patiënten die verpleegkundige begeleiding kregen via de oefenkaarttherapie, besteedden dagelijks bijna een uur langer aan bijvoorbeeld spierversterkende oefeningen, zitbalans, opstaan uit een stoel en lopen.

Marleen Huijben. Do stroke units need nursing? Proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam, oktober 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.