Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap: Simpel EEG kan delier ontdekken

Een simpele deliermonitor op basis van EEG kan delier aantonen, en onderscheiden van slaperigheid door slaapmiddelen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Tianne Numan, onderzoeker technische geneeskunde.

Numan en collega’s onderzochten hoe succesvol drie Nederlandse ziekenhuizen delier opsporen. De resultaten vallen tegen: delierexperts zijn het in ongeveer twee op de tien gevallen niet eens of een patiënt een delier heeft of niet. Verpleegkundigen op de IC screenen bij ongeveer de helft van de patiënten op delier, op de verpleegafdeling gebeurt dat zelfs maar bij twintig procent van de patiënten. En als verpleegkundigen wel screenen, dan ontdekken ze alsnog maar ongeveer de helft van alle deliers.

Delier scannen

Reden voor Numan en collega’s om een andere, objectievere methode te proberen: een eenvoudig enkelkanaals EEG dat met drie elektrodes kan worden afgenomen. De vraag is of één minuut van zo’n EEG een delier aan zou kunnen tonen, en dat blijkt inderdaad zo te zijn. In een kleine vervolgstudie blijkt de deliermonitor zelfs in staat om een delier al te voorspellen op de dag voordat de delierverschijnselen daadwerkelijk optreden. Veelbelovende resultaten, want hoe eerder een delier behandeld wordt, hoe beter de resultaten. Momenteel kunnen verpleegkundigen de deliermonitor nog niet gebruiken in de praktijk, maar het bedrijf Prolira werkt eraan om dit in de nabije toekomst wel mogelijk te maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.