Wetenschap: Op maat toegepaste wisselhouding effectiever tegen decubitus

Het nieuwste wetenschappelijk onderzoek, elke maand in Nursing. Deze maand: op maat toegepaste wisselhouding vermindert decubitus en vermindert de werklast.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Wetenschap
Dit artikel is ook verschenen in Nursing-magazine juli/augustus 2017

Een nieuw decubituspreventieprotocol is effectief in het verminderen van decubituswonden, én zorgt voor lagere werklast voor verpleegkundigen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van gepensioneerd specialist ouderengeneeskunde Martin van Loon. Nationale en internationale richtlijnen voor decubitus schrijven wisselhouding voor als preventieve maatregel, maar de wetenschappelijke onderbouwing daarvoor is matig. Ook zorgt standaard toepassen van wisselhouding voor een grote werklast onder verpleegkundigen en voor ongemak bij de cliënt.

In zijn promotie onderzocht Van Loon in verpleeghuis Avoord in Etten-Leur een alternatief preventiemodel met drie stappen: 1) alle bewoners liggen standaard op een visco-elastische

0
2986

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.