Wondcasus: gangreen van Fournier

Meneer Dijkstra meldt zich op de spoedeisende hulp met een sterk gezwollen scrotum. Er blijkt sprake van het agressieve gangreen van Fournier. Het duurt twee - intensieve - maanden voordat de wond gesloten is.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Vorderende wondgenezing in wondcasus gangreen van Fournier
Het wondbed is mooi rood, met hier en daar wat tekenen van hypergranulatie.

De wondcasus Gangreen van Fournier vind je ook in Nursing-magazine november 2018.

Meneer Dijkstra (74) heeft al enkele dagen last van een pijnlijke bilnaad. Nu echter ook zijn scrotum ineens sterk opzwelt, meldt hij zich op de spoedeisende hulp. Bij lichamelijk onderzoek blijkt meneer een rode, warme, harde zwelling links naast de anus te hebben. De zwelling is ongeveer 2 cm breed en 8 cm lang. Meneer geeft pijn aan bij palpatie van de zwelling. Zijn voorgeschiedenis omvat cardiale problemen, aneurysma van de aorta en COPD, waarvoor meneer medicatie gebruikt. Meneer rookt fors, woont alleen en heeft een latrelatie.

Verwijderen

1
3947

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.