Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Man moet eigen urinestraal observeren

Als mannen zich sneller bij de dokter melden met plasklachten kan prostaatkanker beter worden bestreden.

 

Dat adviseert de Nederlandse Vereniging voor Urologie aan de vooravond van de viering van het honderdjarig bestaan van de organisatie. Urologen stellen dat ze aan de kracht van de urinestraal van de patiënt veel kunnen aflezen over de conditie van de prostaat. Ze hopen dat mannen met plasklachten zich veel sneller bij hen melden.

Prostaatkanker

Bij mannen vanaf de middelbare leeftijd is prostaatkanker de meestvoorkomende kankersoort. Uiteindelijk krijgt ongeveer een op de elf mannen met de ziekte te maken. Het is een kankersoort die heel langzaam groeit. De ziekte openbaart zich vaak in een laat stadium en kan dodelijk zijn.

Schaamtegevoelens

Omdat veel mannen zich schamen voor hun problemen zou dat tot nu toe veel te weinig gebeuren, aldus de vereniging. Veel mannen zouden ook denken dat het normaal is dat ze bij het ouder worden minder makkelijk kunnen plassen, een zwakke straal hebben en vaker naar het toilet moeten.
De vereniging van urologen houdt donderdag in het Haagse Kurhaus Hotel onder meer een debat over de vraag of er voor mannen een standaard prostaattest moet worden ingevoerd, net zoals er bij vrouwen vanaf 30 jaar een uitstrijkje wordt gemaakt.

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.