Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Manifest Hugo Borst is makkelijk te realiseren’

De tien punten uit het manifest ‘Scherp op ouderenzorg’ dat schrijver en presentator Hugo Borst lanceerde, zijn makkelijk in te voeren.
hugo.jpg
Hugo Borst vindt dat er minder aandacht is voor cliënten door de bezuinigingen. - Foto: iStock

Dit stelt Jacqueline Joppe, vice-voorzitter van ActiZ in het NOS Radio 1 Journaal. ‘Als de samenleving meer geld beschikbaar maakt voor de zorg voor onze ouderen’, aldus Joppe. Zij reageert hiermee op het manifest ‘Scherp op Ouderenzorg’ dat schrijver en presentator Hugo Borst en Carin Gaemers publiceerden en dat nu ondertekend kan worden. Borst en Gaemers kennen elkaar van het verpleeghuis waar een van hun ouders was opgenomen. De eerste kreeg veel waardering voor de columns die hij in het AD schreef over zijn moeder, die Alzheimer heeft. Ook zijn aanklacht in deze krant aan staatssecretaris Van Rijn kreeg veel respons. 

Meer aandacht

Het is tijd om te investeren in de ouderenzorg, vindt ook ActiZ, de brancheorganisatie van werkgevers in de zorg. ‘Ook ik vind dat we te weinig geld hebben om voldoende personeel vrij te maken en voldoende aandacht te kunnen geven aan onze bewoners en cliënten,’ zegt vice-voorzitter Joppe. Ondanks de kritiek op de sector, is zij wel blij met het manifest. ‘Als we de handen ineen kunnen slaan en als samenleving meer geld beschikbaar maken voor de zorg voor onze ouderen, juich ik dat alleen maar enorm toe.’ De tien punten van het manifest zijn volgens Joppe makkelijk in te voeren, mits er geld komt. Maar er is meer nodig dan alleen geld, zegt ze. Zoals het opleiden van goede medewerkers. Want de zorg voor de patiënten in de zorginstellingen wordt steeds zwaarder.

Verzorgenden met wallen

Borst presenteerde dinsdag samen met Carin Gaemers het manifest ‘Scherp op Ouderenzorg’ waarin ze tien punten benoemen waarmee volgens hen de kwaliteit met zorg er met sprongen op vooruit zou gaan. Hij ervaart dat de zorg momenteel uitgekleed wordt nu zijn moeder met Alzheimer in het verpleeghuis is opgenomen. ‘Vijf jaar geleden woonden mijn tantes daar, die goede verzorging en aandacht kregen van twee verzorgenden op acht bewoners. Nu is het contrast groot: door slecht bestuur en het onttrekken van veel geld, staat er nu één verzorgende op acht bewoners. Je ziet op een willekeurige woongroep mensen die geen aandacht krijgen’, vertelt Borst in De Wereld Draait Door. Hij prijst de verzorgenden: ‘Dat zijn zeer gemotiveerde meiden, maar die wel met wallen onder hun ogen hun werk doen. De werkdruk is te hoog.’

Staking verzorgenden

Met het manifest doen de twee een appèl op het fatsoen van politici. Beide hebben met alle partijen in Den Haag én Martin van Rijn koffie gedronken. Borst: ‘Iedereen is het heel erg met ons eens, en is het zat.’ Gaemers vult aan: ‘Ze zeggen dat het heel ingewikkeld is om het te veranderen en dat alles samenhangt, maar zorg dan nu voor noodmaatregelen tot je het op orde hebt.’ Als het manifest niet werkt, denkt Borst aan andere actie, zoals staken. ‘Als een verzorgende niet kan staken maar moet werken, dan neem ik wel waar. Zo kan iedereen iemand afvaardigen, dan gaan we bijvoorbeeld met zijn allen naar het Binnenhof.’

De tien punten uit het manifest:

 1. Stop met het politiseren van verpleeghuiszorg.
 2. Stel vast hoeveel zorgpersoneel nodig is om complete zorg te leveren.
 3. Hanteer totdat deze norm is vastgesteld als vuistregel: minimaal twee bevoegde en bekwame zorgmedewerkers op een groep van maximaal acht personen.
 4. Stop de overdaad aan registratie.
 5. Voer een verplichte stemming in voor bestuurders en toezichthouders.
 6. Maximaliseer de overheadkosten en reserves: 10 procent aan overhead, maximaal 25 procent aan reserves voor elk verpleeghuis, voor elke zorginstelling.
 7. Maak een einde aan de angstcultuur die bij te veel zorginstellingen heerst en garandeer een prettige werkomgeving.
 8. Stel een eenvoudige norm op voor bijscholing.
 9. Geef mantelzorgers de mogelijkheid direct maatregelen af te dwingen wanneer de kwaliteit van de zorg tekortschiet.
 10. Geef cliëntenraden in verpleeghuizen helder inzicht in geldstromen en meer invloed waar het gaat om het bewaken van de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners.

Klik hier om het manifest te lezen en te ondertekenen >>

7 REACTIES

 1. Het belangrijkste punt is om verantwoord met het budget om te gaan. Minder of geen staffuncties, managers en geen interim medewerkers. Die zijn te duur.
  De inspectie moet een minimumnorm vast stellen voor het aantal bewoners / patiënten. Wat over is kan gebruikt worden voor administratie en directie.
  Het budget moet voldoende zijn voor een goede zorg. Sommige instellingen gaan hier wel verantwoord mee om. Die moeten het voorbeeld zijn voor de instellingen met een bestuur die NIET goed met het budget omgaan.

 2. Lees alle reacties
 3. In 2007 of 2008 heeft een artikel over de Roo van Capelle in het AD gestaan. Toen was de ouderen zorg al slecht. Het tehuis even eigen consultant het onderzoek laten doen .Ook daarvan is iets geschreven in het AD. Inspectie reageerde zeer teleurstellend. Met een grote groep ouderen naar Den Haag en ze daar een dag laten . Zien wat er dan gebeurd ?

 4. Mooie uitgangspunten. Denk dat er wel iets meer voor nodig is dan hard van de daken te roepen als BN-er. Overigens worden hier alleen ouderen benoemd die in instellingen wonen maar waar komen we op voor al onze ouderen. Waar ik het wel mee eens ben is dat gemeenschapsgeld goed besteed dient te worden en de administratieve rompslomp veel tijd vergt die ook elders besteed had kunnen worden.
  Als kanttekening wil ik nog wel even kwijt dat dit de Hugo Borst is die 8.000 euro vraagt van de publieke omroep per uitzending als analyticus!!!

 5. Ja,ja. Eerst tot op het bot bezuinigen en nu opeens toegeven dat de regels van het manifest makkelijk te verwezenlijken zijn, als er maar meer geld bij komt. maar dat geld is er toch niet? Ik snap het niet meer! Volgens mij is het nu naar de mond praten van een BN er belangrijker en gebeurt er helemaal niks, anders had men het allang gedaan, want ze wisten het toch al? Oh en het opleiden naar verpleegkundigen werkt ook niet, die meiden houden het al snel voor gezien, werken zich kapot en gaan dan liever wat anders doen. Of ze voelen zich de baas over de afdeling. Wel de nu aanwezige verzorgende meer kennis van zaken geven en dat ook waarderen in hun loon, zijn ze ook bereid meer verantwoording te nemen. Nu mag je het er allemaal even bij doen, liefst in je vrije tijd!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.