Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Mantelzorgers meten overbelasting op website

Mantelzorgers kunnen sinds kort meten hoe overbelast ze zijn op de website Carenzorgt.nl. Dat is een social community site voor mantelzorgers van zorgICT bedrijf Nedap Healthcare.
Mantelzorgers meten overbelasting op website

Mantelzorgers kunnen in de gaten houden of zij risico lopen op overbelasting door eenmaal per maand op de website van carenzorgt.nl een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst toetst de mate van (over)belasting bij een mantelzorger door middel van 13 vragen.

Risicogroep
Carenzorgt.nl herinnert de mantelzorger om de vragenlijst te doorlopen, zodat er tijdig wordt gesignaleerd of ze tot de risicogroep behoren. Wanneer iemand tot de risicogroep behoort helpt Caren om in contact te komen met een mantelzorgsteunpunt in de regio.

Vragenlijst
De vragenlijst is de zogenoemde Caregiver Strain Index, een meetinstrument ontworpen voor mantelzorgers. Nederland kent ongeveer 3,5 miljoen mantelzorgers waarvan 450.000 een hoge belasting ervaren. Een te hoge belasting kan leiden tot overspanning en depressiviteit.

2 REACTIES

  1. @cora: Worden mantelzorgers niet juist serieus genomen door overbelasting voor te zijn en als serieus gevaar te zien? Ook professionele zorgers moeten waken voor overbelasting. Bijna een half miljoen mantelzorgers is daadwerkelijk zo goed als overbelast, dat is een grote groep en een groot probleem waar verpleegkundigen mee te maken krijgen en een grote rol bij kunnen spelen (vooral het voorkomen). Ik denk dat veel mantelzorgers juist blij zijn met de vragenlijst van Carenzorgt. Blijkbaar kunt u het prima aan, maar dat geldt lang niet voor iedereen en elke zorgsituatie…

  2. Lees alle reacties
  3. Als mantelzorger ben ik nieuwsgierig geraakt naar de vragenlijst, dus heb me aangemeld bij Carenzorgt en de vragenlijst bekeken. Het spijt me… zulke tendentieuze vragen maken me op voorhand overbelast.
    Waardeloos!
    Ik wil als mantelzorger als mens en als zorger serieus genomen worden. Door mantelzorgers steeds neer te zetten als ‘potentieel overbelast’ en daarmee ‘potentieel zorgbehoevend’ dien je in mijn ogen niet de mantelzorger maar de zorgverlener die een klant zoekt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.