Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Massale babysterfte door tekort verpleegkundigen

In het staatsziekenhuis van Izmir in Turkije zijn afgelopen weekend dertien baby’s gestorven. Volgens experts is dat te wijten aan onvoldoende verpleegkundigen op de afdeling.

Binnen 24 uur stierven maar liefst dertien te vroeg geboren baby’s, waarschijnlijk aan een infectie in het ziekenhuis. De Turkse overheid heeft meteen een onderzoek ingesteld. Het is niet de eerste keer dat een soortgelijk drama zich afspeelt in Turkije. Eerder dit jaar stierven in het staatsziekenhuis van Ankara in twee weken tijd 26 pasgeboren baby’s.

Slechte hygiëne
De onderzoekers van het ministerie van Gezondheidszorg concludeerden begin augustus dat de slechte hygiëne en verwaarlozing de oorzaak van de babysterfte in Ankara was. Het onderliggende probleem is het tekort aan personeel, zo geeft professor Haluk Eraksoy, expert infectieziektes, aan. De problemen zijn al meerdere keren aangekaart bij het ministerie, maar zonder resultaat. En de grote ziekenhuizen blijven maar patiëntjes toelaten.

Neonaten
In ziekenhuizen in kleinere Turkse steden is vaak weinig kennis over neonaten. Om die reden worden te vroeg geboren baby’s in grotere staatsziekenhuizen behandeld, in Istanbul, Ankara of Izmir. Maar die ziekenhuizen kampen met een groot tekort aan personeel en couveuses om de vele baby’s goed te kunnen verzorgen.

Zonder mondkapje
Zo heeft het ziekenhuis in Ankara een capaciteit voor 122 baby’s. Maar in juli waren er 148 baby’s opgenomen. Gemiddeld was één verpleegster verantwoordelijk voor vier te vroeg geboren baby´s. Erkasoy: ‘Met alle gevolgen van dien. Ouders konden bijvoorbeeld zo, zonder mondkapje, de afdeling op.’

Door: redactie Nursing
BN/De Stem

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.