Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Maximumstraf agressie tegen verpleegkundigen omhoog

In België worden maximumstraffen bij geweld tegen verpleegkundigen en artsen verdubbeld. Dat staat in de mozaïekwet van de Belgische minister van Justitie, zo bericht de Gazet van Antwerpen.
Maximumstraf agressie tegen verpleegkundigen omhoog

De maximumstraf bij bijvoorbeeld een ‘droge’ klap met voorbedachten rade aan een verpleegkundige zou hiermee op twee jaar komen. Heeft de klap ‘gewone’ of blijvende arbeidsongeschiktheid tot gevolg, dan wordt de maximumstraf respectievelijk vijf en vijftien jaar. De maximumstraf wordt twintig jaar als de dood erop volgt zonder dat dat de opzet was. Bij het toedienen van giftige stoffen waarbij het slachtoffer overlijdt zonder dat dat de opzet was komt de maximumstraf op dertig jaar.

Situatie in Nederland
Ook in Nederland is er aandacht voor geweld tegen zorgverleners. Zo is er het supersnelrecht, waarbij de daders van gewelddadig of agressief gedrag tegen mensen met een publieke taak, onder wie verpleegkundigen, sneller voor de rechter moeten verschijnen. En in maart dit jaar schreef minister Edith Schippers van VWS dat verpleegkundigen patiënten mogen weigeren als ze zo agressief zijn dat het te gevaarlijk wordt voor de verpleegkundige om haar werk te doen.

Medisch Contact
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.