Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties48

Mbo-verpleegkundige gaat ‘zorgkundige’ heten

De nu bestaande opleidingen tot mbo-verpleegkundige (niveau 4) en Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG, niveau 3) brengen in de toekomst samen één nieuwe, gediplomeerde mbo-opgeleide zorgprofessional voort. Zij gaat de ‘zorgkundige’ heten.
Mbo-verpleegkundige gaat ‘zorgkundige’ heten

Dat valt te concluderen uit de nieuwe beroepsprofielen voor verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten, vanmorgen officieel gepresenteerd tijdens het congres V&V2020 in Nieuwegein. Volgens het advies wordt de zorgkundige een artikel-34 beroep, met als belangrijk verschil met de huidige mbo-verpleegkundige (wat een artikel-3 beroep is) dat ze niet meer tuchtrechterlijk aansprakelijk is.

Te weinig onderscheid

Momenteel maakt de Wet BIG geen onderscheid tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen: er bestaat voor de wet slechts één verpleegkundige. De Stuurgroep V&V2020: ‘In werkelijkheid gaat het om verschillende diploma’s en verschillende bekwaamheden. Die vaststelling toont al aan, hoe merkwaardig het is dat je met twee verschillende diploma’s aanspraak kunt maken op registratie en beschermde beroepstitel. Bovendien is het juridisch lastig: een omvangrijke, diffuse groep verpleegkundigen die allemaal onder het tuchtrecht vallen.’

Geen artikel-3 beroep meer

Tijd voor verandering dus, en dat is wat de Stuurgroep V&V2020 wil bereiken met de nieuwe beroepsprofielen. Volgens de Stuurgroep zou het voor alle partijen; de beroepsgroep, studenten, zorginstellingen, prettig zijn wanneer er een einde komt aan deze constructie. De Stuurgroep legt het als volgt uit: ‘De mbo-opgeleide professional krijgt een andere titel, en wordt een artikel-34 beroep. Dat wil zeggen: een wettelijk geregelde opleidingstitel, geen artikel-3 beroep meer. De nieuwe mbo-opgeleide professional krijgt vervolgens een opleiding van 3 jaar in plaats van 4. In deze nieuwe opleiding kan de huidige opleiding tot verzorgende-IG (VIG) geïntegreerd worden. De titel ‘verpleegkundige’ artikel-3 Wet BIG is dan voorbehouden aan degenenen die een 4-jarige hbo-bachelor hebben doorlopen.’

Onderscheid 4 en 5

Met de wijziging van de beroepsprofielen wordt gehoor gegeven aan de opdracht van de minister van VWS duidelijker onderscheid te maken tussen de niveaus 4 en 5, en daarmee voorbereid te zijn op de veranderende en complexere zorgvraag. Stuurgroep V&V2020 heeft al eerder aangegeven dat de huidige mbo-verpleegkundigen zich geen zorgen hoeven te maken dat hun beroepsitel verandert, dat zal niet gebeuren.

48 REACTIES

 1. Hallo,
  Wat mij opvalt is dat hier een groot deel van de MBO-V beroeps groep reageert. Heel jammer vind ik het dan ook van “VPK” die van mening is dat de mbo opleiding een flop is, dat hij/zij niet eens een naam durft op te schrijven die we kunnen koppelen aan het waardeloze beargumenteren van deze persoon. Een echt gemis als ik moet concluderen dat je een HBO verpleegkundige bent schaam ik me voor jouw tekort aan professionaliteit naar collega’s toe wanneer jij de hoger opgeleide beroepsgroep moet vertegenwoordigen. Ook zal de competentie van coach jou op het lijf geschreven zijn, als ik het zo lees??? Wat ik even kwijt wilde ik ben net zelf ook afgestudeerd en wanneer je zo minderwaardig doet over anderen ben ik benieuwd wat dit over de competenties die je zelf bezit zegt. Je mag misschien prima zijn in je vak met je wel verdiende HBO diploma maar sociaal vaardig en loyaal aan de beroepsgroep kan ik je pleidooi niet noemen! Erg jammer.
  Gr, een MBO verpleegkundige

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben eerste jaars verpleegkundige, ik doe veel voor deze school en wij doen ook veel verpleegkundige handelingen ik doe hier heel erg mijn best voor en wij moeten alle latijnse benamingen kennen. dat moet jullie waarschijnlijk ook maar ik waarom zou niveau 4 hun naam moeten verranderen? je kunt ook de naam veranderen van HBO?
  voor niveau 4 is het passend om verpleegkundige naam te hebben want wij doen namelijk ook gewoon de verpleegkundige handelingen.

 4. Let op: uiteindelijk gaat het om het geld. HBO-V blijft hetzelfde (te lage) salaris houden en de Zorgkundige komt een trede (of 2) lager uit. Hier en daar doet zelfs de zorgassistent weer zijn of haar intrede. Ja ja, we moeten bezuinigen hè. HBO-V of MBO-V: bij beide groepen tref je prima vakmensen en mindere vakmensen aan. Emphatisch vermogen en een klinische blik moet je in je hebben, dat is lastig te leren. Hoe men het beroep ook noemt of op welk nivo ook: het is een mensen beroep en dat ligt lang niet iedereen. Heeft niets met HBO of MBO nivo te maken verder.

 5. Kom op zeg, wees eerlijk. De MBO-v is toch 1 grote flop. Ik heb deze opleiding zelf gedaan. Ik vond het heerlijk (de vrije tijd die ik had als ik thuis kwam en mijn tas in de hoek van de kamer kon leggen). Gelukkig ben ik de HBO-v gaan doen. Laat die nieuwe profielen maar komen.
  @ Ellen; Mensen aan de top zonder verstand bestaan niet. Mensen die dit denken echter wel.

 6. Zorgkundige,een kleffe term ,zie onder die term nog maar eens een man zover te krijgen voor een opleiding inde zorg/verpleeghuis.
  Is m.i. gewoon geldkwestie niveau 3 plus 4 wordt samengevoegd ,uiteraard dan met het salaris van een niveau 3 zal later blijken (maar wel meer taken),daar kun je op wachten,maar dat zeggen de voorstanders er niet bij.
  In het ziekenhuis waar ik werkte was het geklaag dat niveau 5 niet meer verdiende dan 4.Oplossingslogica in de zorg is dan niet dat de niveau 5’s meer gaan verdienen om het aantrekkelijker te maken ,men kleedt liever de functie eronder(4) uit ,en hoef je de 5’jes niet meer te betalen.

 7. Zorgkundige? Wauw, aantrekkelijk hoor. Niemand wil straks nog van Verzorgende ig, een doorstroom opleiding MBO Verpleegkundige volgen. Zet dan achter HBO Verpleegkundige een plus! En blijf van MBO Verpleegkundige af! Met hart en ziel werken is toch niet een vereiste dat je straks een HBO moet hebben. Lijkt er anders wel op! Status, bah!

 8. Fijn dat zo’n MBO + opleiding als de HBO-V weer op een voetstuk wordt geplaatst door beleidsmensen die het allemaal niet helemaal begrijpen.
  Ik stam nog uit de tijd van de inservice opleidingen. In die tijd werd nog er verkondigd dat een HBO-V opleiding geen meerwaarde zou hebben. Na mijn inservice-A heb ik een echte HBO-opleiding en nog wat universiteit gevolgd. Steekt echter iets anders in elkaar dan deze MBO + opleiding overgoten met een managementsausje.
  Jammer dat in dit land alles op Angelsaksische leest moet worden geschoeid. Nog meer jammer dat overige verpleegkundige beroepsbeoefenaars hierdoor nog meer het gevoel wordt aangeleund dat alleen de HBO-V dé enige “echte” zuster is. Dit wordt studenten ingegoten met de paplepel op de Hogescholen.
  Tja, jammer dat dit niet Amerika is. Want wat zou Nederland toch zijn zonder deze superstaat. Onze eigen boontjes doppen kunnen we dus blijkbaar niet. Vandaar nu deze Canadese trend; de zorgkundige. Lekker goedkoop. Alleen als deze dan maar niet all round wordt want dan wordt het alweer een stuk lastiger; de associate degree. HBO niveau. Alweer een grijs gebied.
  Eerlijk gezegd, vraag ik mij af of de zorg in de toekomst hierdoor er allemaal wel beter op gaat worden.
  Want ook HBO-V ers maken fouten. Meer dan men denkt, is mijn ervaring op de Hartbewaking. Misschien is het goed dat zij zich gaan beseffen dat zij voornamelijk ook handen aan het bed zijn. En niet zijn aangenomen om andere minder hoogopgeleide collega’s te schofferen omdat zij niet volgens de nieuwste zorgvisie werken.
  Voor mij blijft verpleegkunde voornamelijk een doe-vak met de daarbij behorende theoretische onderbouwing en niet andersom. Dit lijken de mensen die weer gaan sleutelen aan de niveaus binnen de zorg uit het oog te verliezen.
  We weten natuurlijk met zijn allen wel waarom het uiteindelijk gaat. Zoals gewoonlijk draait het weer niet om de patient maar gewoon om geld. Maar goed, ik hoop dan ook niet dat goedkoop duurkoop gaat worden want dan gaan er in de toekomst nog veel mensen overlijden. (of doet onze regering soms aan een nieuwe vorm van actieve euthanasie?)

 9. Amerika kent al heel lang het systeem van verschillende verpleegkundigen.Maar ons land moet weer achterlijk doen door de huidige verpleegkundige die de titel al jaren draagt opzij te schoppen en de HBO-er daarvoor in de plaats verpleegkundige te gaan noemen, terwijl die nou juist op haar/zijn vakgebied VERPLEGEN het meest kundig is.Maar goed, dat krijg je als aan de top mensen zitten die er geen verstand van hebben, dan roep je maar wat.Je kunt in Amerika MSN,RN, LN zijn als naar gelang je wilt en aan alles is een salarisgroep verbonden.Nu kun je erop wachten dat de ziekenhuismanager, alleen zorgkundigen aan gaat nemen in de toekomst, want die zijn nodig (net als nu) en dán goedkoper! die verpleegkundigen hebben ze niet allemaal nodig dan, als die eindelijk hun HBO in het salaris willen zien.1 of 2 op een afdeling en dan is het wel klaar.En wat moet je dan met al die verpleegkundigen die niets hebben met “datzelfde werk doen aan het bed?” als de zorgkundige? Ik zou het niet weten.

 10. Nee zo ligt het niet, ik wordt nog volgens deze normen opgeleid met de eindtermen van een verpleegkundige, ik ben straks dus gewoon verpleegkundige. Trouwens, zover is het nog lang niet, zie blog Jos. Vooralsnog zijn de vakbonden, MBO-raad, werkgeversorganisaties tegen, er is m.i. niet eens voldoende mandaat om dit door te drukken. Daarnaast zou het toch een belediging zijn voor 80% van het verpleegkundige beroepsbevolking, eigenlijk zegt men dat we er niet goed genoeg voor zijn maar mogen we de titel houden met gods gratie omdat vanwege oude opleiding. Er wordt compleet de verkeerde kant uit geredeneerd. Laat ze maar een nieuwe functie naam/profiel kiezen voor de HBO-V i.p.v. de gewone verpleegkundige de schofferen!

 11. ronduit belachelijk.
  wat gaat er gebeuren met de al werkende MBO verpleegkundigen? die hebben toch zeker ervaring en deskundigheid op het gebied van verplegen gekregen. 2020 zal ik 10 jaar als mbo verpleegkundige werken met al de daarbij behorende competenties en zal dan even ineend degraderen naar een zorgkundige. niet dat ik tekort wil doen aan zorgkundige maar daar ben ik niet voor opgeleid. er zou een generaal pardon moeten komen voor de huidige mbo verpleegkundigen. anders vallen we tussen wal en schip.

 12. Het is begrijpelijk dat er emotie ontstaat over de nieuwe beroepsprofielen en het voornemen na 2020 alleen met een HBO opleiding verpleegkundige te kunnen worden. De berichtgeving, ook op de website van Nursing, is verwarrend.
  Leidt de ingeslagen weg tot een degradatie van de huidige nivo 4 opgeleide verpleegkundige? Nee hoor, geenszins. Zelf ben ik van de ‘inservice generatie’, maar ik heb me met het verdwijnen van deze opleidingsvariant nooit een ‘gedegradeerd’ verpleegkundige gevoeld. Sterker nog, mijn ervaring is dat je beoordeeld wordt op je werk en niet op je opleidingsachtergrond. Veel uitspraken, ook op dit forum, zijn naar mijn oordeel dan ook niet gebaseerd op feiten.
  Wat zijn de feiten?
  Verpleegkundigen die tot 2020 op nivo 4 zijn opgeleid mogen zich ook na 2020 verpleegkundige blijven noemen.
  Wel zal moeten worden voldaan aan herregistratie eisen. Van verpleegkundigen wordt immers verwacht dat ze bevoegd en bekwaam zijn om hun vak uit te kunnen blijven oefenen? Dit doe je door jaarlijkse bij- en nascholing te volgen, net zoals nu.
  Na 2020 is het verpleegkundige opleidingsnivo geen kwestie meer. Wat dan telt is dat je BIG geregistreerd verpleegkundige bent. Alleen werkgevers zouden bij sollicitatie voor een bepaalde functie kunnen kijken naar je opleidingsnivo. Voor een functie als verpleegkundig specialist in opleiding heb je bijvoorbeeld een HBO bachelor getuigschrift nodig.
  Schoolverlaters die na 2020 een baan in de zorg kiezen kunnen dat doen op nivo 4 (zorgkundige) of nivo 5 (verpleegkundige. Hartstikke duidelijk.
  Ontdek je dat je na je opleiding tot zorgkundige door wilt studeren, dan kan dat, net zoals nu.

 13. @marcha, dat is niet het verschil tussen mbo en hbo maar tussen jou en iemand met minder kennis over de wet. Ik ben ook mbo vpk en weet best dat je handelingen wel mag doen maar dat je niet meer valt onder het tuchtrecht.
  Ik denk dat het goed is dat er duidelijker verschil komt tussen de opleidingen. Als je hbo bent opgeleid mag er meer van je verwacht worden dan van mbo.
  Wat ik wel erg vind is dat daarvoor een andere (prima) opleiding moet verdwijnen. Je moet mensen opleiden op het niveau dat ze aan kunnen. Het is wel bewezen dat genoeg vmbo-ers goede vpk’s worden. Wat winnen we er mee als we de mbo-ers gaan ondervragen? En het gene wat ze wel moeten kunnen, proppen in drie jaar? Volgens mij helemaal niks. Echt heel jammer.

 14. Erg treurig dat de niveau 4 opleiding wordt uitgehold. Jaren geleden werd al gezegd dat je niet alleen handen aan het bed nodig hebt maar ook brains. Hoe wil je dat doen als je de vpk ( ik bedoel zk) niet meer opleidt? Wordt de overgang van mbo naar hbo dan niet veel te groot? Met als gevolg minder hbo vpk’s in het werkveld.
  Daarnaast vraag ik me af wat het betekent voor zo genoemde “post-hbo opleidingen” kan je die nog wel doen met je mbo opleiding?
  Al met al ben ik blij dat ik m’n diploma al een aantal jaar heb (mbo)en in november de vervolgopleiding neurovpk afrond. Mijn kennis nemen ze niet meer af!

 15. V&VN heeft een ADVIES voor 2020 uitgebracht. Ik las het bericht ook op de site van de MBO-raad:
  08-03-2012 – De MBO Raad ziet weinig in het voorstel van de V&VN om het beroepen- en opleidingenstelsel in de zorg zo te wijzigen dat het beroepsprofiel mbo-verpleegkundige en -verzorgende verdwijnt.
  In de kritiek op de nieuwe beroepsprofielen staat de MBO Raad niet alleen. Het nieuws over de beroepsprofielen was de afgelopen weken al ‘gelekt’ via ondermeer social media. Daarbij ontbrak de nuance dat het hier slechts gaat om EEN ADVIES en dat zorgde voor veel onrust onder mbo-verpleegkundigen en studenten aan de opleidingen in de zorg.

 16. Het is nog maar de vraag of de titel verpleegkundige verdwijnt voor de mbo-verpleegkundigen, ook na 2020. De MBO-raad, bij monde van Jenny Drost, heeft zich negatief uitgesproken over het advies aan de minister. Wilna Wind, directeur NPCF gaf tijdens het congres van afgelopen donderdag aan dat het goed regelen van de functiedifferentiatie een interne zaak is maar dat een downgrading van de MBO-verpleegkundige niet de oplossing is en schadelijk voor het imago. De minister gaat zich in de profielen verdiepen….als ze dat net zo doet als in de zorg, kunnen we nog op een spektakel rekenen!
  Wat mij betreft: blijf af van de titel van de MBO-verpleegkundige, ook na 2020!

 17. De titel word hen ook niet ‘afgepakt’. Er staat slechts dat er rond 2020 geen opleiding tot vpk op niveau 4 meer is. Studenten die dan kiezen voor de opleiding worden opgeleid tot zorgkundige, of hoe het dan ook maar gaat heten. En altijd dat eeuwige gemijmer over mbo vs hbo, het gaat tot om de patienten/clienten? Als je doet wat je leuk vind, een goede opleiding hebt gevolgd dan maakt het toch niet uit?
  Feit is dat mbo-ers eigenlijk overvraagd worden en hbo-ers ondervraagd worden (hoe Nederlands: 5 halen, 4 betalen!), capaciteiten worden verkeerd benut. Daarom is dat onderscheid ook nodig!

 18. Kijk Diaan, dat is wat ik bedoel met verschil tussen mbo en hbo verpleegkundigen, dan weet je dat het doen van voorbehouden handelingen niet per definitie alleen maar gedaan mag worden door big geregistreerden. Ook mensen die een opleiding hebben in dat verlengde (ook al is het geen verpleegkundige) zich bekwaam en bevoegd weten mogen die handelingen doen. Teveel wordt gedacht dat voorbehouden alleen big handelingen zijn. Echter medicijnen delen is geen voorbehouden handeling, je moet wel weten wat je geeft. Kijk, dat is dus de meerwaarde van hbo-v. Die zijn op dat soort zaken echt beter opgeleidt…

 19. Ik ben als zowel oud ziekenverzorgende, niveau 4 en nu als hbo-v’er blij met dit resultaat. In geen enkel ander land kennen ze 2 soorten verpleegkundigen met dezelfde registratie en tuchtrechterlijkheid. Het werd een oeverloze discussie dat niveau 4 en 5 verhaal. Goed dat er nu 1 bachelor nurse komt. Ik heb mij altijd verbaasd hoe verpleegkundigen kijken t.a.v. het vak verzorging. Nu blijkt maar weer hoe erna gekeken wordt en wordt het beroep zorgkundige schaamteloos als degredatie genoemd…Verzorging is de basis van ons vak weet ik als ex ziekenverzorgende! Hier zijn ook hoger opgeleide experts in nodig, vooral met deze vergrijzing die eraan komt!

 20. Wat mij niet helder wordt, wat is het doel hiervan?
  Duidelijkheid in de opleiding. Is hiermee ook bereikt dat duidelijk wordt wat beide groepen in de praktijk aan taken mogen uitvoeren? Dat zie ik namelijk niet terug in dit artikel. Wat is de meerwaarde van deze beweging dan?
  Een zorginstelling wil toch juist graag zorgprofessionals die ook via het tuchtrecht aansprakelijk gesteld kunnen worden. Dit in het kader van kwaliteit…bekwaam=bevoegd. Of zal het nu zo zijn dat de zorgkundigen (MBO nivo) zonder het tuchtrecht straks lager gewaardeerd kunnen worden? Immers minder verantwoordelijkheid. U mag het zeggen.

 21. Schandalig! Een degradatie en een klap in het gezicht.
  Dit is een oproep om als mbo-verpleegkundige met je vak te stoppen. En dit is geregeld door “onze” beroepsvereniging. Weer zo’n voorbeeld van incompatibiliteit van deze “vertegenwoordigers”

 22. Ik vind het niet kunnen. Er is werkelijk een verschil in de denkwijze en het handelen tussen en VIG,VPK niveau 4 en VPK niveau 5, maar moet niet ten koste gaan van de beroepstitel van MBO-verpleegkundige. Als MBO-vpk ben je meer bezig met de kennis, ondersteuning,begeleiden en het welzijn van de patiënt. HBO-verpleegkundigen zijn meer opgeleid tot beleidsmatig denken/handelen.

 23. Wat een idioot plan. Degradatie van het vak. De MBO opleiding is nu al onder de maat, dat wordt nog erger als je die gaat verkorten. 80% is nu MBO opgeleid, dus de tekorten aan goed opgeleide verpleegkundigen worden alleen maar groter. Of denken ze nou echt dat iedereen straks opeens een HBO opleiding kan gaan doen? En van de huidige 80% zal een groot deel verdwijnen uit de zorg, want welke verpleegkundige wil er nu gedegradeerd worden tot zorgkundige.

 24. Wat denken ze hier nu mee te bereiken. Je kan denken “whats in a name”, maar wat is nu de werkelijke reden om een MBO verpleegkundige, zorgkundige te gaan noemen. Waar zit het addertje? En hoe zit het met de gespecialiseerde MBO verpleegkundige. Waneer je kijkt naar de Verpleegkundige van vandaag de dag kun je ze beter allemaal boekhoudkundige noemen zoveel moet er genoteerd en geregistreerd worden. De echte verpleegkundige zijn de mensen die gaan voor kwaliteit en het welzijn van de patient of je nu niveau 4 of 5 bent doet er dan niet toe. Schandalig dat een club als V&V hier zo’n onderscheid in wil maken.
  Een boze oud ziekenverzorgende, verpleegkundige niveau 4 en nu teamleiderin alg. ziekenhuis.

 25. Ik dacht begrepen te hebben dat de titel die je al had niet zou veranderen? Ik dacht ook dat de BIG registratie ging over bevoegd=bekwaam,word je verantwoording dan ook anders.En heeft het ineens geen enkele waarde meer als je na je ziekenverzorgende of ig ooit verpleegkunige bent geworden (A of mbo).
  Ik vind het vreemd, hbo verpleegkundige vind vaak geen uitdaging en er is nauwelijks verschil in taken. Men is hier al jaren over aan het praten maar inplaats van hier iets mee te doen worden oud inservice opgeleide en mbo 4 opgeleide verpleegkundige ineens gedegradeerd.

 26. Ik ben nu 2e jaars leerling mbo verpleegkunde. Wij hebben op school ook al een discussie hier over gehad. Worden wij als zij afstuderen dan zorgkundigen ? want daar hebben wij niet voor getekend toen wij met de opleiding zijn gestart. Ook is er een duidelijk verschil qua denkvermogen en inzicht tussen de leerlingen verzorgende IG en n4 verpleegkunde.Om die 2 groepen dan samen te voegen lijkt mij geen goed idee.
  Naar mijn idee zullen er minder mensen voor de opleiding gaan kiezen en/of zullen veel vroegtijdig gaan afhaken.

 27. En de leerling verpleegkundigen MBO 4 dan? Wij zijn gestart met de opleiding met het doel verpleegkundige te worden!! Volgend jaar diplomeren wij… En dan staat er op ons diploma zorgkundige!?! Behouden wij ons salaris? Schaal 45!? En mogen wij nog steeds de handelingen uitvoeren die we gewend zijn!?

 28. Nooit verwacht van V&V, een club oa van en voor (?) verpleegkundigen. Een hele opleiding wordt eventjes achter een vergadertafel gedevalueerd, alleen aangezien nu 80% van de verpleegkundigen mbo-opgeleid is, er volgens bovengenoemd stukje voor hen niets veranderd en we allemaal tot ons 67ste moeten doorgaan…. blijft ook de titel van verpleegkundige voor mbo-ers nog wel eventjes bestaan, in mijn geval nog wel 25 jaar hoop ik…..

 29. Dit roept toch wel enige vragen op na een vluchtige verkenning van dit Beroepenhuis v&v2020. Wonderlijk om te zien in het hoofdstuk typering van het beroepenhuis dat straks de “zorgkundige” geen preventieve taken meer in zijn pakket heeft. Wel antipsychotica geven aan de schizofrene zorgvrager maar geen woord over de werking, geen adviezen om drank en blowen te beperken. Geen leefstijladviezen aan de diabetic etc.
  Over het beroepsprofiel van de verzorgende wordt niet gerept. Terwijl deze beroepsgroep veel zorg verleend in hoog complexe zorgsituates, de oudere. Verzorgende komen we wel tegen in de artikelen van de rondetafel gesprekken van de hand van een van de redactieleden van dit document over de beroepsprofielen, Cuno van Merwijk waarbij er toch met hen gesproken is.Maar opname en een typering waarin de verzorgende zich onderscheid in taken van de zorgkundige is deze redactie niet gelukt. Redactielid Marieke Schuurmans is de enige verpleegkundige in het 4 koppig gezelschap en warm pleitbezorger van de HBO-V onderwijs. Maar ook lid van diverse Raden van Toezicht bij instellingen. Toch een geldkwestie of mogelijk profileringsdrang(?). Het HBO-V lijkt zich onvoldoende kunnen bewijzen als noodzakelijk voor goede verpleegkunige de zorg(of zijn we de problemen rondom funktiedifferentiatie vergeten) in de praktijk, en probeert dit alsnog te bewerkstelligen via V&VN. Denk nog maar eens na over je lidmaatschap van deze organisatie. Niet alleen als verzorgende maar ook als verpleegkundige, want in de wet BIG art 3 lid 1 wordt echt niet gesproken van een zorgkundige, de wet heeft het over de VERPLEEGKUNDIGE.
  PS ik ben zelf een HBO-Ver

 30. Ik vind het een degredatie…van verpleegkundige naar zorgkundige..alleen de HBO-ers is die titel gegeven terwijl ik vind dat een MBO opgeleide veel meer kennis en theoretische onderbouwing heeft dan een HBO-er. Het accent van een HBO-er ligt veel meer op het management…en ik kan het weten, ik ben afgehaakt op de HBO omdat ik voor mijn gevoel niet tot verpleegkundige werd opgeleid maar tot een pennenlikkende ambtenaar…

 31. Wat mij meer verontrust dan een andere titel is het verdwijnen van het tuchtrecht voor de “zorgkundigen” dat betekend dus gewoon dat je weer onder het strafrecht gaat vallen!!! een boete van honderd euro geen celstraf maar wel een strafblad ipv een berisping of waarschuwing en registratie! vraag dan maar eens een verklaring ontrend gedrag aan voor je nieuwe baan.
  of reizen naar het buitenland!

 32. Waarom is er een stuurgroep nodig om te bepalen wat onze titel moet zijn. Waarom houden ze zich niet bezig met belangrijkere zaken als: werkdrukvermindering, waardering voor het vak verpleging, beroepsinhoudelijke ondersteuning van de zorgbieder, noem maar op.
  Ik ben bang dat er veel, heel veel tijd is gaan zitten in onnodig geneuzel.
  Sorry, maar dat moest ik toch nog even kwijt.

 33. Wat een paniek, lees de laatste alinea eens aandachtig door… Je bent morgen heus niet ineens verpleegkundige af..
  En uiteraard speelt geld een rol, de gezondheidszorg wordt steeds onbetaalbaarder.. Hoe willen wij ons beroep uitoefenen als je door te weinig geld maar de helft van de mensen kunt helpen?
  Het is de hoogste tijd voor verandering, maar dat is volgens mij een vies woord in verpleegland.

 34. Och, wat maakt het ook uit. Laten we eerlijk zijn. Het moet er toch niet aan doen hoe onze titel is. Ik heb voor mijn verpleging A eerst de ziekenverzorging gedaan. Die was voor mij van net zo’n groot belang dan de VP. Ik ben er nog steeds trots op dat ik juist die speld, de ZV, nog heb. Die van de VP ben ik al lang kwijt. Ik heb geleerd dat niet de titel maar je werk wat je mag doen belangrijk is. Waar ik mij alleen grotere zorgen om kan maken is hoe zich dit in de toekomst gaat verhouden in salaris, tot de Verpleegkundige. Ik heb erg veel ervaring op mogen bouwen in de bijna 35 jaar dat ik in de zorg zit. Die is voor mij nog altijd het meest belangrijke.
  Maak je niet druk, het gaat alleen maar om de naam die het beestje mag hebben.
  Groetjes
  Johan

 35. Voordat iedereen begint te roepen over uitholling van het beroep, aantasting van de eigen positie etc,realiseer je dan dat onze beroepsvereniging de afgelopen 1,5 jaar in het hele land heeft gesproken met beroepsgenoten. Dit is wat de beroepsgroep wil. Iets wat ik me prima kan voorstellen ook, tijdens mijn opleiding aan de HBO-V was er nauwelijks aansluiting met de praktijk. En niet alleen omdat het onderwijssysteem te theoretisch was of niet paste bij de praktijk, maar vaak omdat de praktijk niet mee wil in de nieuwe opleiding. Kom op verpleegkundigen, inservice opleiden is passé…

 36. Ik word hier heel verdrietig van. Ik heb na mijn opleiding tot ziekenverzorgster door omstandigheden pas veel later mijn opleiding tot verpleegkundige gedaan. Daar ben ik super trots op en dan moet ik me nu wéér zorgende gaan noemen? En waarom precies??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.