Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Mbo-verpleegkundige is onmisbaar in dit vak’

Mbo-v student Jessica ten Voorden (20) won op 11 december de verkiezing SkillsHeroes, een vakwedstrijd voor mbo’ers uit het hele land. Zij werd bekroond tot ‘Nederlands Kampioene Zorgtopper’. 4 vragen aan de derdejaarsstudent verpleegkunde aan het Gezondheidszorg College van ROC Midden-Nederland.
‘Mbo-verpleegkundige is onmisbaar in dit vak’

1. Wat voor opdrachten moest je doen om Skills Heroes te winnen?

‘Alle deelnemers moesten een ingewikkelde rekentoets doen. Daarnaast moesten we drie casussen uitvoeren met een lotus-patiënt. De casus kreeg ik een kwartier van te voren te horen, zodat ik me erop kon voorbereiden. Bij de eerste casus moest ik de vitale functies van een COPD-patiënt meten die graag naar huis wilde. Ik probeerde haar te vertellen dat ze niet zomaar naar huis kon gaan, aangezien de arts daarover beslist. De tweede casus ging over een patiënt die een hypo had. Ik hield haar goed in de gaten en probeerde haar over te halen om wat limonade te drinken. Verder had die mevrouw een wond op haar arm en die moest ik verbinden. Bij de laatste casus speelde de lotus een patiënt die zelf ook verpleegkundige was geweest. Deze mevrouw had twee wonden en ik moest de vitale functies bij haar meten. Ondertussen vroeg ze mij het hemd van mijn lijf over wat ik precies observeerde bij haar.’

‘Mbo’ers worden vaak ten onrechte onderschat’

Eerder al werd mbo-verpleegkundestudent Cassandra Winkels (29) verkozen tot Landelijk Ambassadeur mbo 2014. Nursing sprak met haar. ‘Ik wil een bijdrage leveren aan het verbeteren van het imago van het mbo.’ Lees meer >>>

2. Waarom heb jij gewonnen?

‘De jury vond mijn bejegening naar de patiënt toe goed. Ik straalde volgens hun rust uit en had veel aandacht voor de patiënt. Ik heb mijn uiterste best gedaan om de patiënt zo goed mogelijk te helpen. Daarnaast probeerde ik de patiënt zoveel mogelijk op haar gemak te stellen door rustig over te komen.’

3. Wat gaat er nu verder gebeuren?

‘Nu ik de Nederlandse verkiezing heb gewonnen, mag ik in augustus 2015 meedoen aan het wereldkampioenschap in Sao Paulo, Brazilië. Ik denk dat de wedstrijd weer hetzelfde inhoudt als de vorige wedstrijden, alleen dan met een andere lotus-patiënt en in het Engels. Ik ga me voorbereiden door zoveel mogelijk te oefenen. Tijdens mijn aankomende stage in het ziekenhuis krijg ik daar ook de kans voor.’

4. Wat vind je er als mbo-v student van dat ziekenhuizen en instellingen zo bezig zijn met de beroepsprofielen en het onderscheid in mbo- en hbo-verpleegkundigen?

‘Ik vind dat de mbo’ers onmisbaar zijn in dit vak. Zij zijn vaak de handen aan het bed en zeer praktijkgericht. Hbo’ers daarentegen kiezen misschien eerder voor een regiefunctie. Mbo’ers en hbo’ers zijn allebei belangrijk en verdienen allebei de titel ‘verpleegkundige’.’

Commotie over mbo-hbo Jeroen Bosch Ziekenhuis

Hbo-verpleegkundigen met extra taken verdienen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis meer dan de mbo-verpleegkundigen, berichtte Nursing onlangs. Veel verpleegkundigen reageerden op het bericht. Sommigen blij, anderen ronduit boos. Lees meer >>>

Zij wonnen de SkillsHeroes de afgelopen jaren:

2008: Maaike Peerbolte (Roc Zadkine) en Sharon Weeshoff (Horizon College). Lees meer>>>
2009: Saskia van Staalduinen (Horizon College). Lees meer>>>
2010: Sander Mantel (ROC Zadkine). Lees meer>>>
2011: Amanda Kruise (Drenthe College). Lees meer>>>
2012: Lotte Beukers (Drenthe College). Lees meer>>>
2013: Cok Steenbergen (Albeda College Rotterdam). Lees meer>>>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.