Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

Mbo-verpleegkundige ziet niets in zorgkundige

In de toekomst moet er een mbo-opleiding tot verpleegkundige blijven en de titel zorgkundige past niet bij de dagelijkse werkzaamheden. Dat zeggen mbo-verpleegkundigen en studenten van de mbo-v in een enquête van de MBO Raad. Ook vinden zij dat het verpleegkundig beroep niet zo complex is dat het alleen kan worden uitgevoerd door hbo’ers.
Mbo-verpleegkundige ziet niets in zorgkundige

 

Zo’n 1700 mbo-verpleegkundigen en studenten aan het mbo-v reageerden op een enquête van de MBO Raad. Daarin werd gevraagd naar de nieuwe beroepsprofielen die V&VN vorig jaar heeft gepresenteerd. Volgens de nieuwe beroepsprofielen heeft de verpleegkundige in 2020 standaard een hbo-bachelor diploma, en de huidige mbo-verpleegkundige (niveau 4) heet vanaf dan zorgkundige.

Trotse verpleegkundigen
‘Uit de resultaten blijkt dat de conceptberoepsprofielen leven onder mbo-v verpleegkundigen en studenten’, zegt Marije Hulsbosch van de MBO Raad. ‘Mbo’ers zijn trots op hun beroep en op het feit dat ze verpleegkundigen zijn. En ze geven aan dat de titel zorgkundige in hun beleving niet past bij de dagelijkse werkzaamheden. Men vindt dat mbo en hbo verpleegkundigen prima naast elkaar kunnen werken.’

Niveau 4 en 5
Met de voorgestelde wijziging in de beroepsprofielen wordt gehoor gegeven aan de opdracht van de minister van VWS duidelijker onderscheid te maken tussen de niveaus 4 en 5. In de enquête van de MBO Raad geeft ruim 90 procent van de respondenten aan dat dit probleem niet wordt opgelost door het laten verdwijnen van de mbo-verpleegkundige. ‘Sommige respondenten vragen zich af of het hbo profiel niet verder moet specialiseren’, zegt Hulsbosch.

Mbo-verpleegkundige ook betrekken
Hulsbosch benadrukt dat de MBO Raad niet tegen de ontwikkeling van nieuwe beroepsprofielen is. ‘Het gaat er om dat de stuurgroep V&V2020 vooral hbo-verpleegkundigen heeft gevraagd. Ongeveer 70 procent van de verpleegkundigen heeft een mbo-opleiding gevolgd. Het is jammer dat deze groep niet betrokken is.’ Opvallend is wel dat 71 procent van de respondenten niet actief wil participeren in de doorontwikkelingen van de concept beroepsprofielen. ‘Dat vinden wij ook opvallend, maar wij weten niet waarom ze dit niet willen, zegt Hulschbosch.

Brief aan minister

De MBO Raad heeft inmiddels een brief gestuurd aan minister Schippers van VWS, waarin zij de resultaten presenteren. Daarin geven zij aan ook medeverantwoordelijk te willen zijn voor een toekomstbestendige beroepenstructuur en opleidingenhuis, met name waar het het mbo-deel betreft. 

Bekijk de resultaten van de MBO Raad.

Lees alles over het nieuwe beroepenhuis in het Dossier V&V2020.

MBO Raad, Nursing.nl
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

19 REACTIES

 1. Ik ben MBO verpleegkundige, volgt hbo deeltijd maar alleen omdat ik een master wil gaan doen.
  Ik heb in Antwerpen gewerkt. Daar werkten ook ‘zorgkundigen’Deze zorgkundigen deelden de maaltijden uit, hielpen met wassen.
  Maar een pleister plakken mochten ze al niet laat staan complexe wondzorgen, aanprikken van aders, plaatsen van blaassondes enz.
  Ja als de mbo-verpleegkundige de naam zorgkundige gaat krijgen voel ik dat als degraderen.
  MBO of HBO we zijn allebei verpleegkundige. Zouden we niet dan allebei dezelfde kennis op verpleegkundig en medisch gebied moeten hebben.
  Op het gebied van management, coordinatie, kwaliteitsverbetering, projecten enzovoorts zou de hbo-ver van extra kennis voorzien moeten zijn en dat dit zo een onderscheid maakt tussen mbo en hbo.
  en de naam achja:
  wat dacht je van bachelor verpleegkundige?
  zo heten ze toch al?
  ach wat een verhaal:
  Ik ben voor het aanpassen van de titel HBO verpleegkunde
  En degradeer de titel mbo verpleegkundige niet naar zorkundige. Daar heb ik een andere functieomschrijving van in mijn hoofd zitten.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben erg benieuwd wat deze plannen voor consequeties voor mijn plannen hebben. ik doe nu niveau 3 om daarna verpleegkunde niveau 4 te doen. daarna zou ik een specialisatie gaan doen op de ic of eerste hulp om als ambulanceverpleegkundige te worden. kan dit ook nog als mbo niveau 4 zorgkundige wordt?

 4. MBO Raad gaat qua onderzoek wel heel erg kort door de bocht. In dit onderzoek werd slechts door 17 % mbo-verpleegkundigen geantwoord; het aantal student mbov-ers was met 58 % sterk in de meerderheid. De uitkomst zegt dus niet veel over de mening van verpleegkundigen, maar wel iets over de mening van degenen die in opleiding zijn. overigens denk ik dat de discussie zich vooral richt op de titel “zorgkundige”. Dat er onderscheid is tussen mbo-vz3, mbo-vz3 IG, mbo-v4, bachelor (hbov) enz is voro iedereen duidelijk.

 5. ‘De vraag is wanneer er uiteindelijk eens een echte beroepsvereniging komt waar elke verpleegkundige verplicht lid van moet zijn.’ zegt @jos.
  De echte vraag is waarom wij verpleegkundigen ons vak niet zo serieus nemen dat we -net als fysiotherapeuten en artsen- vanzelfsprekend lid worden van onze beroepsvereniging. Waarom moet dat verplicht worden? Zie jij zelf de noodzaak niet, Jos? Of ben je wel lid?

 6. Voor mij springen er verschillende dingen meteen in het oog
  Het eerste wat duidelijk is dat er gedacht wordt dat het beroep van verpleegkundige zelfstandig en op zichzelf staat.
  Ik meen dat dat een illusie is.Verpleegkundigen zijn gewoon werknemers in dienst van het zekenhuis.
  Waar blijven werkgevers in deze hele discussie?
  Nergens.Die laten die verpleegkundigen maar fijn met zichzelf spelen en gaan gewoon hun eigen gang in personeelsbeleid en eisenstellingen aan verpleegkundigen waarbij m.n. de kosten een gigarol spelen.
  Van het ministerie komt er geen accreditatieeis van: “tenminste 60% niveau 5 “, oid.Ze kijken wel uit.
  Het is een status,prestige en ego discussie.M.n. de argumentatie van “we doen hetzelfde werk, dus wat nou niveauverschil”?
  Niveau 4 voelt het als een rangverlies en niveau 5 probeert krampachtig de meerwaarde-zo die er is- te benadrukken.
  De werkgever? Gewoon handen aan het bed en gaan jullie maar zelf in je vrije tijd verder spelen.
  MBO en visieontwikkeling betekent stagnatie.Sorry to say..in die sfeer is er een absoluut gemis en blijft het niveau steken.Natuurlijk hebben we mensen in het MBO met slimme aspiraties, maar voor het merendeel zit het er niet in.
  Maar bij het HBO is er ook een groot gedeelte die hier sterk in beperkt is.Zeker weten.Ook daar komen de genieen niet vandaan, ondanks dat ze zich voor alles zo’n beetje uit prestige naat voren schuiven.Zo belangrijk zijn ze nu ook weer niet.Valt reuze mee.
  Ik verschil hier dus een beetje in met Peter Koopman.
  Tijdens stages worden HBOérs gewoon gesocialiseerd op afdelingsniveau, en dat is nu niet direct HBO niveau.
  Zou dit wel gebeuren dan ontstaat er een geweldige heisa op werkvloer…HBO prima, maardan wel ondergeschikt aan de eisen van de werkvloer zoals die gevestigd is.De gang van zaken..
  Ik vraag me af wat dit gaat betekenen als het om de centen gaat..
  Waarschijnlijk zullen er tal van specilisaties komen.
  De generalisten HBO houden de de huidige saliering en de rest gaat dalen..Het moet uit de lengte of uit de breedte komen.
  De vraag is wanneer er uiteindelijk eens een echte beroepsvereniging komt waar elke verpleegkundige verplicht lid van moet zijn.
  Nog afgezien van hoerersulatten tot stand komen en of alles wel representatief genoemd mag worden, het blijft nu toch echt inefficient hobbelen met een kaars aan…
  Vervolgens gaat iedereen weer aan het gewone werk dat er onveranderd dagelijks ligt.
  Ondanks alle regelherrie en onvermogen”: verpleegkundigen vormen een repressieve tolerantiegroep..uiteraard met warm hart..

 7. Verpleegkundigen zijn kundig in het verplegen en zodoende verdienen zodoende terecht deze titel. Bij niveau 5 wordt ook de titel verpleegkundige gevoerd, alleen hebben deze verpleegkundigen meer inhoudelijke kennis op meso en macro niveau, hetgeen zou moeten terugkomen in de titel.Ik zou zodoende de titel verpleegkundige M (meso en macro)willen voorstellen en niet VPK specialist, omdat zowel niveau 4 als niveau 5 verpleegkundigen zich op een gebied (b.v. stoma verpleegkundige)moeten kunnen specialiseren. Verder zou de titel Zorgkundige prima passen bij de huidige verzorgenden niveau 3 en zijn de verschillen in vaardigheden en kwaliteiten duidelijk afgebakend.
  Zorgkundige, Verpleegkundige, Verpleegkundige M en Verpleegkundig Specialist.

 8. Hallo niveau 5 willen jullie a.u.b. is even met beide voeten op de grond gaan staan. wat hebben jullie een hoge dunk van jezelf. Ik heb zowel 4 als 5 op de werkvloer meegemaakt . Het is schrikbarend hoe weinig jullie niveau 5 van de praktijk weten.Ja wel als jullie al eerder een ander niveau hebben gedaan . Dan wel.Dus Gert ik ben het helemaal met je eens. Geef hun de titel VPK specialist en laat niveau 4 met rust . Wat een hoog dravende types zeg leer eerst maar eens kundig in de praktijk te zijn. Bah!wat zielig zo’n houding.Ik spreek dus wel uit 30 jaar ervaring op zowel niveau3 als 4

 9. Lang geleden was er wel degelijk verschil tussen 4&5 maar ineens bedachten ze dat het Nivo 5 vak uitgeholt moesten worden en bedachten ze weer andere functie en mocht Nivo 5 bepaalde zaken niet meer uitvoeren. Nu moet ineens van het minesterie de Nivo 5 weer uit de kast worden gehaald, omdat deze veel taken van de artsen moeten gaan overnemen. Nivo 5 is in bepaalde organisaties gewoon omlaag gehaald omdat het te duur werd. allemaal politiek. Als het hun uitkomt mag je ineens alles of niets, opgeleid of niet

 10. @ Elly, wat een afgunst in jouw post. Erg jammer vind ik dat. Goed dat jij het er niet mee eens bent, dat mag. Echter geef je in jouw post weinig informatie waarom jij dat vindt. Oftewel onderbouw het! Ben benieuwd waarom jij vindt dat HBO-ers in de praktijk het niet zo goed doen.
  Groeten, een leerling verpleegkundige ook MBO. :)Nu wil ik niet zeggen dat ik de plannen ondersteun. Echter voor de huidige niveau 4 verpleegkundigen veranderd er niks, die behouden hun ’titel’, zorgkundige zou voor nieuwe opleidingen na 2020 zijn.

 11. C.Jansen dat komt domweg omdat in het verleden de hbo-v naast de a b en z verpleegkundige is geschapen en nu niveau 4. De hbo-v is het nooit gelukt om daadwerkelijk onderscheid te maken en hun meerwaarde aan te tonen. Omdat op deze manier te doen is gewoon schandalig. Daarbij is het nog lang niet uitgemaakt dat dit gaat gebeuren, het zijn plannen van de v&v die nu een wolf in schaapskleren blijkt en alleen maar staat voor de belangen van de v&v. De hbo-v moet zich ontwikkelen tot iets wat werkelijk iets toevoegt en meerwaarde heeft voor de zorg, naar beneden trappen en zich profileren als de enige echte verpleegkundige slaat nergens op.

 12. Ik ben een vpk 5 student. Ik begrijp dat mensen van vpk 4 ervan balen dat zij straks de zorgkundigen zijn, en niet meer de verpleegkundigen. Maar deze mensen moeten ook begrijpen dat vpk 5 gewoon een niveau hoger is dus dat er logischerwijs onderscheidt gemaakt gaat worden. Ik vind het dan ook erg vreemd dat dit niet eerder gebeurt is. Als de vpk 4 en de verzorgenden allebei ‘verzorgenden’ zouden heten, zou vpk 4 daar toch ook raar van opkijken? Ieder niveau zijn eigen titel, daar ben ik voor!

 13. ik begrijp de verpleegkundige beroepsgroep wel als het gaat om 71% die niet betrokken wil worden bij de ontwikkeling. Als iemand je vraagt “wat wil je eten vanavond” en je geeft je wensen door, dan is het niet prettig als je iets heel anders voorgeschoteld krijgt. Of vraag het niet of zeg er nadrukkelijk bij dat de kans bestaat dat men gaat afwijken van je wensen. Bij verpleegkundigen zie je die trend vaak ook. Hen wordt iets gevraagd en vervolgens krijgen ze iets anders voorgeschoteld…Dan is er veel voor nodig om toch deel te nemen aan de ontwikkeling van een profiel. Maar vaak is voor de geboden kennis/tijd geen geld en doet men al het werk (en dat is veel, maar leerzaam) in eigen tijd/kosten.

 14. Ik ben trots op dat ik verpleegkundige niveau 4 ben en waarom moet niveau 5 ineens de boventoon gaan voeren?? om onze titel af te nemen ??
  De meeste verpleegkundigen van alle instelingen zijn niveau 4 en natuurlijk willen zij gewoon verpleegkundige blijven in werk en in titel.
  Niveau 5 moet hun titel veranderen in VPK specialist(als zij dat willen) en dan is het hele gemor klaar.en daarbij een passende functie zoeken,als zij dat ook willen…maar de meeste die ik ken moeten nog veel leren van niveau 4 op de werkvloer….
  Stuur alle VPK 4 in heel nederland die big geregistreert staan een enquete en je zal zien dat iedereen reageer dat zij verpleegkundige willen blijven zoals het nu is.
  Ook ik vind ik dat verzorgende IG best zorgkundige genoemd mag worden, zij zijn kundig op hun gebied en tak waarin zij werken. Dat zal de zorgopleidingen alleen maar ten goede komen voor heel nederland !!

 15. Dan weet ik het goed gemaakt: mbo houdt de titel verpleegkundige, de hbo-v’ers krijgen de titel zorgkundige en houden hun art. 3 status. Als het alleen gaat om het naampje wordt de discussie nogal hol. Lijkt wel een beetje op het geen afstand kunnen doen van het uniform in de verpleeghuizen… En als het werk niet zo complex is, waarom zou het hbo-profiel zich dan verder specialiseren, nog daargelaten dat er reeds erkende verpleegkundig specialismen zijn?

 16. Tja, het is zeker jammer, ik ben zeker trots op het feit dat ik straks verpleegkundige ben en vele collega,s kennelijk met mij.
  Ik heb wel aangegeven betrokken te willen in de doorontwikkeling van de beroepsprofielen met als doel dat de verpleegkundige op MBO niveau niet tot op het bot wordt uitgekleed maar dat de HBO-V echt een sprong kan maken dat het werkelijk iets toevoegd en bijdraagt aan de gezondheidszorg en niet zeggen van ‘ zo MBO vpk zijn er niet meer, wij zijn de enige echte verpleegkundige’ Want dat is hoe de zaken er gewoon voor liggen, dat noem ik geen onderscheid maken, ik hoop dat de minister dit ook door heeft. Er zou ook gekeken moeten worden wat het doel van de HBO-V zou moeten zijn.
  Daarin tegen vind ik zorgkundige wel een passende titel voor de VIG collega,s…verzorgende-IG…verzorgende…een shampoo is verzorgend maar als beroepstitel vind ik het erg bellabert. Men vervalt al snel in verzorgers / verzorgster…en blijkt ineens dat je in een dierentuin werkt…
  Maargoed, laatst in goede tijden, ‘de verpleegster’ en in beeld als het hulpje van de arts.
  In de toekomst moeten we ons werk naar buiten toe meer verkopen en meer laten zien wat het nou echt inhoud willen we respect afdwingen in de maatschapij. Dan bedoel ik niet alleen de SEH,s ambulances met zwaailampen en sirene, de OK,s. Dat kennen de mensen inmiddels wel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.