Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MCA geeft patiënt extra pijnstilling mee

Het Medisch Centrum Alkmaar geeft patiënten van de dagbehandeling chirurgie voortaan extra pijnstilling mee als zij dit willen. Hiermee komt het ziekenhuis tegemoet aan een wens van veel patiënten.
MCA geeft patiënt extra pijnstilling mee

Uit reacties van patiënten via de enquêtesite patiëntervaring.nl blijkt dat veel patiënten behoefte hebben aan extra pijnstilling na dagopname. Patiënten gaan pas met ontslag als de pijn acceptabel is, maar toch blijkt de pijn thuis wel eens minder draaglijk.

Morfine
Behalve de paracetamol en ibuprofen die nu standaard wordt voorgeschreven, kan de patiënt voortaan een recept krijgen voor een licht morfinepreparaat. Het medicijn wordt in de lichtste dosis verstrekt, goed voor maximaal twee dagen gebruik. 
 
Telefoontje
Patiënten van de dagopname chirurgie krijgen een dag na vertrek een telefoontje om te checken of alles in orde is. Ondanks die nazorg blijkt uit de enquête dat patiënten soms behoefte hebben aan extra pijnbestrijding. Vaak melden de patienten dit niet aan de arts of verpleegkundige.

Klagen
Dat patiënten niet klagen, heeft volgens nurse practitioner Marije Houmes deels te maken met de Westfriese nuchterheid, die het slikken van pillen beperkt. ‘Maar via patiëntervaring.nl komt de behoefte er dus nu wel uit.’

Medisch Centrum Alkmaar
Door: redactie Nursing

Abonneren
Zoek jij meer verdieping in je vak? Neem een abonnement op Nursing!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.