Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meavita opereerde riskant en ongeloofwaardig

De Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen van de failliet verklaarde thuiszorggigant Meavita heeft riskant, ongeloofwaardig en onbegrijpelijk geopereerd.
verzorgenden onderzoek

Dit blijkt uit een conceptrapport over het faillissement van Meavita dat het tv-programma Nieuwsuur vrijdag naar buiten bracht. 
 

Mislukt zorg-op-afstand systeem

De onderzoekers stellen vast dat de fusie geen enkel voordeel heeft opgeleverd. Ze hebben onder meer kritiek op de invoering van een nieuw administratiesysteem. Dat bleek meer te kosten dan het opleverde. Een van de belangrijkste oorzaken van de ondergang was het TVfoon-project, waarbij cliënten zorg op afstand konden krijgen door een kastje op hun tv. Hoewel het systeem nauwelijks was uitgetest, bestelde Meavita 30.000 kastjes. Het project leverde Meavita een verlies op van 20 miljoen euro.

   

Miljoenenschuld

Het bedrijf liet in 2009 een miljoenenschuld achter en dupeerde klanten en personeel, aldus Nieuwsuur. Met 20.000 werknemers, 100.000 gebruikers en een omzet van een half miljard euro was Meavita een van de grootste zorgorganisaties van Nederland.

 

Fusie 

Het zorgconcern is voortgekomen uit een fusie van meerdere zorgbedrijven. De bedoeling was om te besparen op de overheadkosten, maar na de fusie liepen de bedrijfskosten alleen maar verder op. Bovendien leed het bedrijf grote verliezen op een aantal projecten.

 

Kostprijs

Om een onderzoek door de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam was gevraagd door Abvakabo FNV. De vakbond wil de bestuurders financieel aansprakelijk stellen. Die hebben tevergeefs geprobeerd het onderzoek tegen te houden, maar er waren volgens de Ondernemingskamer “gegronde redenen om aan een juist beleid bij Meavita te twijfelen”.

 

Bron: Nieuwsuur

 

Bekijk hier de reconstructie van Nieuwsuur over de ondergang van Meavita

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.