Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medewerkers thuiszorg bang voor loonverlaging

Het actiecomité ‘Wij zijn de thuiszorg' in Utrecht eist zekerheid over arbeidsvoorwaarden van thuiszorgmedewerkers van Careyn Huishoudelijke Zorg, die tot 1 januari in dienst waren van Aveant.

Dinsdag overhandigde het actiecomité een petitie aan Ton van Overbeek, voorzitter van de raad van bestuur van Careyn Zuwe Aveant. Sengül Sözen, bestuurder zorg van Abvakabo FNV, vindt dat Careyn Zuwe Aveant de arbeidsvoorwaarden van de voormalig Aveant-medewerkers moet waarborgen. ‘De bodem is nu echt bereikt. Wij eisen respect voor het personeel, een fatsoenlijk salaris en normale naleving van de cao. Dus geen verslechtering van arbeidsvoorwaarden.’

 

Minder salaris

Thuiszorgmedewekers van Careyn Huishoudelijke Zorg vrezen een loonsverlaging van maar liefst veertig procent. Verder wil het personeel dat Careyn – net als Aveant – werkoverleg, scholing, woon-werkverkeer en computergebruik vergoedt.

 

Functies uitgekleed

De situatie bij Careyn Huishoudelijke Zorg is een gevolg van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Sinds de invoering van deze wet stellen gemeenten veel te lage uurtarieven vast. Zorgaanbieders schrijven in op de aanbesteding, maar laten de rekening door werknemers betalen in de vorm van een veel te laag salaris. Hiervoor worden functies door werkgevers op papier uitgekleed, terwijl medewerkers in de praktijk hetzelfde werk doen, aldus Abvakabo FNV. De bond stelt dat er sinds de invoering van de Wmo sprake is van kwaliteits- en loondumping in de thuiszorg. Daarom zijn er verspreid over het land actiecomités ‘Wij zijn de thuiszorg’ opgericht.

 

Bron: Abvakabo FNV

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.