Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkdruk, intimidatie en pesten teisteren VVT

In het grootste deel van de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen (VVT) is de zogenaamde psychosociale arbeidsbelasting (PSA) te hoog. Dat betekent dat medewerkers veel stress hebben van bijvoorbeeld (seksuele) intimidatie, werkdruk en pesten.
Werkdruk

Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW. De Inspectie onderzocht tussen 1 april 2013 en 1 februari 2014 133 VVT-instellingen op 506 locaties. 26 procent van de geïnspecteerde instellingen trof in die periode voldoende maatregelen om psychosociale arbeidsbelasting, zoals (seksuele) intimidatie, werkdruk en pesten te beheersen. In 98 instellingen trof de Inspectie SZW tekortkomingen aan. Vijf daarvan zijn goed op weg, de overige 93 kregen een eis of waarschuwing.

Algemeen

Uit onderzoek van de Inspectie blijkt bovendien dat vijftien procent van de VVT-instellingen onvoldoende aandacht heeft voor de arbeidsomstandigheden in het algemeen. Het gaat vaak om kleine instellingen die niet zijn aangesloten bij een brancheorganisatie en die net zijn gestart. Bij deze instellingen is ook nauwelijks aandacht voor de aanpak van werkdruk. De aanpak van agressie scoort hier wel beter. Dit kan verklaard worden doordat er in kleine instellingen vaak korte lijnen zijn om maatregelen op de werkvloer door te voeren. Ook kan het zijn dat de zorgzwaarte van de cliënten minder is en de personeelsbezetting goed is afgestemd op de zorgvraag.

Poll: ‘Verpleegkundigen pesten wel degelijk’

Een groot deel van de bezoekers op Nursing.nl is wel eens gepest, of heeft het wel eens gezien bij collega’s. Lees meer >>>

Werkdruk en arbeidstijden

Bij zestig VVT-instellingen (45 procent) bleek de werkdruk te hoog te zijn. In 2012 lag dit percentage op 80 procent. In 19 instellingen was de werkdruk goed en in 43 instellingen zijn er maatregelen genomen om de werkdruk te verbeteren. De werktijden zijn in de meeste instellingen in orde. Tien instellingen overtraden 37 keer de arbeids- en rusttijden.

Agressie

Agressie is in de VVT-sector het meest gestegen in vergelijking met andere sectoren. Bij 84 instellingen (63 procent) zijn door de Inspectie 418 overtredingen op agressie geconstateerd. PSA krijgt in ruim zeventig procent van de onderzochte instellingen (jeugd-, gehandicapten, geestelijke gezondheidszorg en VVT) te weinig aandacht.

Medewerkers VVT lijden onder agressie

Verpleeg- verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen treffen nog altijd onvoldoende maatregelen tegen agressie. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).  Lees meer >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.