Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medicatie voorschrijven geeft verpleegkundigen hogere status

Verpleegkundigen die in het buitenland medicijnen mogen voorschrijven, krijgen hierdoor een hogere status. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL.
198_medicijnen

In Australië, Canada, Ierland, Nieuw Zeeland, Zweden, Engeland, Finland en de Verenigde Staten zijn verpleegkundigen bevoegd medicijnen voor te schrijven. De onderzoekers benaderden in de betrokken landen beroepsorganisaties van artsen en verpleegkundigen om in kaart te brengen hoe zij tegen het voorschrijven door verpleegkundigen aankijken. Dat blijkt heel verschillend te zijn.

 

Onvermijdelijke ontwikkeling

De artsenorganisaties zien het vooral als een onvermijdelijke ontwikkeling vanwege tekorten aan medisch personeel, bijvoorbeeld op het platteland. Ook als een verpleegkundige een geneesmiddel voorschrijft, moet volgens hen de behandelend arts eindverantwoordelijk blijven. De verpleegkundige beroepsorganisaties benadrukken juist dat medicatie voorschrijven past bij de deskundigheid en mogelijkheden van bijvoorbeeld verpleegkundig specialisten. Zij vinden daarom veelal dat verpleegkundigen wettelijk bevoegd moeten zijn om geneesmiddelen voor te schrijven.

Status
‘In die landen waar verpleegkundigen alleen mogen voorschrijven vanwege tekorten aan bevoegd personeel, blijft de bevoegdheid beperkt’, zegt NIVEL-programmaleider Anneke Francke. ‘Maar als je benadrukt dat verpleegkundigen bevoegd zijn geneesmiddelen voor te schrijven vanwege hun expertise, dan geeft dat het beroep een hogere status. Voor de aantrekkingskracht van het verpleegkundig beroep kan dat belangrijk zijn.’

 

Bron: NIVEL

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.