Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medicatiebox bij chemo wint prijs

ROTTERDAM - De medicatiebox tegen misselijkheid van het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam heeft de Dick van Bekkum prijs 2006 gewonnen.

De medicatiebox is een ondersteuningsmiddel voor
oncologiepatiënten bij het anti-emeticabeleid. De Dick van Bekkum prijs is een
tweejaarlijkse prijs uitgereikt door het Integraal Kankercentrum Rotterdam
(IKR).

Anti-emetica

Nurse Practitioner oncologie Janny Salomé is één van de ontwikkelaars van de medicatiebox. “Misselijkheid en braken komen veel voor als bijwerking van chemotherapie,” aldus Janny Salomé. “Om dat te voorkomen krijgen patiënten anti-emetica. Maar die moeten wel zijn afgestemd op de zwaarte van de kuur en de behoefte van de patiënt. Ook is er soms onduidelijkheid bij patiënt en zorgverleners over de medicijninname: het kunnen er erg veel zijn en wat dient dan waarvoor en wanneer moeten ze ingenomen worden?”

Gesorteerd
Om die vragen te ondervangen hebben de pol-iapotheek, de medisch specialisten en oncologieverpleegkundigen van het Sint Franciscus de medicatiebox ontwikkeld. De medicijnen zijn gesorteerd op dag en tijdstip en er is een vak voor de medicijnen die “zonodig” ingenomen kunnen worden. Na de chemotherapie kunnen patiënten bij het volgende polibezoek de box teruggeven aan de specialist. Deze kan dan eventueel de volgende medicatie aanpassen.

Buitenland
De Dick van Bekkum prijs van het IKR bestaat uit 5000 euro, te besteden aan een congres of werkbezoek in het buitenland.

Nursing-artikel over anti-emeticabeleid, misselijkheid en braken.  Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.