Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Medicatiekennis verpleegkundigen kan beter

Veel thuiszorgverpleegkundigen voelen zich verantwoordelijk voor het verbeteren van medicatiegebruik in de ouderenzorg. Toch schiet de kennis over medicatie soms nog te kort.
Medicatiekennis verpleegkundigen kan beter

Dat blijkt uit onderzoek van Carolien Sino, Aukje Munnik en Marieke Schuurmans dat deze zomer is gepubliceerd in International Journal of Older People Nursing.

Sino en haar collega’s ondervroegen 146 verpleegkundigen naar hun kennis van medicatie die veel gebruikt wordt in de ouderenzorg. Gemiddeld werd 76 procent van de vragen goed beantwoord. Vragen over medicijninteracties en bijwerkingen werden gemiddeld 77 procent juist beantwoord, contra-indicaties gemiddeld 73 procent. De meeste verpleegkundigen gaven aan dat zij zich verantwoordelijk voelden om de situatie te verbeteren als zij zagen dat ouderen hun medicatie niet goed gebruikten.

Medicatieproblemen herkennen
Thuiszorgverpleegkundigen zitten in een goede positie om medicatieproblemen vroegtijdig te signaleren en te voorkomen. Daarvoor is het belangrijk dat ze voldoende kennis hebben van bijwerkingen en medicijninteracties. Om medicatiefouten beter te signaleren ontwikkelde Sino het Rode Vlaggen Instrument, een valide hulpmiddel om medicatieproblemen te herkennen. ‘Het gaat dan bijvoorbeeld om signalen die een thuiszorgverpleegkundige kan waarnemen voorafgaand aan gastro-intestinale bloedingen door verkeerd medicatiegebruik, denk aan regelmatige maagpijn, bloedneuzen, blauwe plekken en zwarte ontlasting. Met andere woorden: bij welke signalen er een rode vlag moet gaan wapperen’, zegt Sino in gesprek met Nursing.

Klinische les
In het artikel ‘Medicatiefouten het huis uit’ in Nursing juni geeft Sino meer tips om de medicatieveiligheid in de thuiszorg te verbeteren. Belangrijkste advies is misschien wel om te communiceren met huisartsen en apothekers uit de regio. ‘Ga binnen je instelling met een club aan de slag met medicatieveiligheid. Hierbij kan de implementatietool ‘Zorg zelf voor betere medicatieveiligheid’ van Vilans een goede aanvulling zijn. Wees ook niet bang om de apotheker eens te vragen een klinische les te geven, want bijscholing is belangrijk.’

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

3 REACTIES

 1. Voor medicatie kennis studeer je medicijnen, je doet een medicijnstudie, dus wordt arts ….
  Als verplk signaleer je, de client is suffer, de dokter past de medicatie aan.
  Globale kennis is daarmee voldoende voor een verpleegkundige/verzorgende, we zijn immers geen arsten, hebben geen medicijnstudie en worden zeer zeker niet betaald voor die kennis. Verantwoordelijk voelen is totaal iets anders als verantwoordelijk zijn … en dat vergeten we nogal eens.

 2. Lees alle reacties
 3. @Paula, Ik weet niet waar je werkt, maar voor bijsluiters zou je naar de apotheek kunnen gaan (of bellen) en daar vragen naar bijsluiters voor de tabletten die je geeft aan de desbetreffende persoon. In de thuiszorg waar ik werk is het verplicht om bijsluiters in het dossier van de client te hebben. zodat je altijd de werking en bijwerking kan nalezen.

 4. Voor de verzorgende niveau 3 is het erg moeilijk de werking en de bijwerkingen te kennen van medicatie als deze in zakjes wordt aangeleverd met b.v 4 witte tabletten erin. Van welk tablet(medicijn)van de 4 wordt patiënt suf? In doosjes is de naam van het medicijn gemakkelijker te herkennen. In de plastic zakjes zit ook geen bijsluiter waarop de werking en bijwerking te lezen is.
  Ook krijgt de medicatie soms een andere naam omdat er weer een goedkoper middel te krijgen is.
  De kennis over medicatie zal dus steeds verder wegzakken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.