Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Medicatieveiligheid thuiszorg sterk verbeterd

Instellingen in thuiszorg en langdurige zorg kunnen binnen korte tijd de medicatieveiligheid sterk verbeteren. Dat blijkt uit vervolgonderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Medicatieveiligheid thuiszorg sterk verbeterd

Het percentage onderzochte instellingen dat vorig jaar nog als ‘fors onvoldoende’ en ‘zorgwekkend’ werd beoordeeld is flink gedaald van 94 naar 27 procent. De veiligheid neemt vooral toe als medicatieoverzichten niet meer worden gemaakt aan de hand van medicijndoosjes, maar op basis van actuele overzichten van de apotheek.

Medicatieoverzicht
Inmiddels zijn er afspraken gemaakt over een uniforme lijst onder leiding van de Task Force Medicatieveiligheid, een werkgroep die vorig jaar werd opgericht naar aanleiding van het onderzoek. De organisaties in de werkgroep benadrukken het belang van goede samenwerking voor het veilig gebruik van medicijnen. Behalve uit een goed medicatieoverzicht kan volgens hen ook winst behaald worden door de verpakking van de medicijnen aan te passen aan het moment waarop ze moeten worden ingenomen. Ook dat zou een taak van apothekers zijn.

Medicatieveiligheid zorgwekkend
Uit een rapport van de IGZ uit september 2010 bleek dat de medicatieveiligheid bij de bezochte thuiszorginstellingen zorgwekkend was. Ook in driekwart van de verpleeghuizen en bij bijna alle verzorgingshuizen was de medicatieveiligheid niet volledig gewaarborgd. Nu heeft de inspectie 196 instellingen opnieuw beoordeeld. In alle sectoren (verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg intra- en semimuraal, thuiszorg) was het aantal hoge en zeer hoge risico’s met tachtig procent of meer afgenomen.

Verscherpt toezicht
De inspectie volgde de instellingen die nog niet voldoende resultaten konden laten zien totdat de medicatieveiligheid voldoende gewaarborgd was. Bij drie instellingen leidde dat dit jaar tot het instellen van verscherpt toezicht.

Bekijk ook het dossier Medicatie.

IGZ
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.