Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Medicatieveiligheid thuiszorg ‘zorgwekkend’

De medicatieveiligheid in de thuiszorg is onvoldoende. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Medicatieveiligheid thuiszorg 'zorgwekkend'

Bij de bezochte thuiszorginstellingen was de medicatieveiligheid over de volle breedte zorgwekkend, zegt de inspectie in een persbericht. Ook in driekwart van de verpleeghuizen was de medicatieveiligheid niet volledig gewaarborgd. De inspectie bezocht 49 thuiszorginstellingen en 46 verpleeghuizen.

Zelf uitzetten medicatie onder de maat

Bij bijna alle bezochte thuiszorginstellingen constateerde de inspectie op meerdere punten een hoog risico en bij een derde van de instellingen op één of meer onderwerpen zelfs zeer hoge risico’s. De belangrijkste verbeterpunten zijn een actueel en compleet medicatieoverzicht vanuit de apotheek, controle bij zelf uitzetten van de medicatie, toedienen aftekenen op een medicatiedeellijst vanuit de apotheek, controle bij zelf klaarmaken van medicatie, beschrijven van de procedure farmaceutische zorg, (bij)scholing over geneesmiddelen en het verbeteren en formaliseren van de samenwerking met artsen en apothekers.

Medicatieoverzicht ontbreekt
In de bezochte verpleeghuizen was de medicatieveiligheid over het algemeen redelijk gewaarborgd, laat de inspectie weten. Toch was in ruim driekwart van de bezochte verpleeghuizen verbetering op één of meer punten noodzakelijk. Vaak ontbrak bijvoorbeeld een actueel medicatieoverzicht per cliënt of was de opslag en toegankelijkheid van geneesmiddelen niet goed geregeld. Ook is er meer controle nodig op het verstrekken en toedienen van geneesmiddelen.

Bijscholing medicatie zwak
Ook (bij)scholing op het gebied van geneesmiddelen is vaak een zwak punt. Omdat ouderen en gehandicapten steeds meer in kleinschalige voorzieningen in de wijk wonen, is voor medicatieveiligheid de samenwerking van zorginstellingen met plaatselijke huisartsen en apothekers steeds belangrijker geworden. Alle betrokken partijen moeten zich daarom inzetten om die samenwerking rond de farmaceutische zorg goed vorm te geven en afspraken over samenwerking schriftelijk vastleggen. De inspectie constateert dat het veld naar aanleiding van dit onderzoek acties onderneemt.

Investeren in medicatieveiligheid is nodig om schade in de gezondheidszorg te verminderen. In Nederland zijn er per jaar zo’n 16.000 ziekenhuisopnames als gevolg van geneesmiddelengebruik die mogelijk vermeden kunnen worden.

IGZ
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

9 REACTIES

 1. Ik heb ook wel eens de ervaring gehad, dat zowel de apotheek als de huisarts geen actuele medicatie overzicht konden leveren (bij de vraag of een client bepaalde medicatie nog moest blijven gebruiken). Heb toen contact moeten opnemen met de specialist, om dit na te vragen.
  En zo zijn er talloze situaties waarbij de communicatie onderling te wensen overlaat.

 2. Lees alle reacties
 3. Vitaphone heeft onlangs het PICO systeem ontwikkeld. Het systeem zorgt er in combinatie met Medicatierollen voor dat patiënten in hoge mate therapietrouw zijn, en tegelijkertijd is de medicatieveiligheid aanzienlijk verbeterd.
  Vitaphone heeft speciale modules voor thuiszorginstellingen.
  Neem voor meer info gerust contact op, er zijn speciale websites beschikbaar.

 4. Jammer dat de thuiszorg in dit negatieve daglicht wordt gezet, want apothekers en artsen zijn medeverantwoordelijk.
  Het enige wat thuiszorgmedewerkers mogen doen is het toedienen van medicatie… de apotheker is verantwoordelijk voor het verstrekken en uitzetten hiervan.
  Helaas is deze procedure niet waterdicht, apothekers maken gebruik van het baxtersysteem… Wie zorgt ervoor dat de apotheker op de hoogte is van een wijziging? Wat als een medicijn niet in de rol mag? Of als iemand start met een antibioticum? De apotheker komt niet op stijl en sprong uit zijn winkeltje… tja, en wij van de thuiszorg regelen het dan maar weer. Iemand moet het toch doen?
  Er is zeker nog het één en ander te verbeteren, maar dan in het gehele systeem!

 5. In de thuiszorg: ? elke pil apart aftekenen op een deellijst ook al zijn deze medicijnen in een weekdoos of blister door resp een collega of apotheek uitgezet ?! Dat is wat ik in het inspectierapport lees:
  Lever, vanaf 1 januari 2012, bij verdeeldozen of geneesmiddelen die verpakt zijn via een geautomatiseerd distributiesysteem een deellijst waarop de medicatie per medicament kan worden afgetekend.
  De inspectie wil de intramurale werkwijze opdringen aan de thuiszorgsituatie. Wat gaat dat niet kosten om elke week nieuwe deellijsten vanuit de apotheek naar de thuiszorgcliënt te sturen? Bovendien hebben we daar tijd voor om elke pilletje met onze paraaf als ingenomen aan te geven… er is nu al amper tijd voor een praatje.

 6. Werk momenteel bij een thuiszorginstelling. Er worden inderdaad fouten gemaakt, en iedere fout is er één teveel. Het grote probleem is dat de medicatie door artsen wordt veranderd zonder dat dit aan ons word meegedeeld. De artsen gaan er van uit dat cliënten dit zelf kunnen onthouden en aan ons door vertellen. Wanneer dit niet op en officieel medicatie overzicht staat, mogen wij het ook niet veranderen. Artsen maken ook fouten. Klopt het volgens ons niet bellen we altijd de arts en vragen om een medicatieoverzicht. Dit is soms wel moeilijk, omdat je niet veel tijd hebt en het soms nogal wat tijd vergt eer men die arts te pakken krijgt. Toch tof van die arts wanneer hij/zij later ons daarvoor bedankt. Een ander héél groot probleem is de trombosedienst. Die nemen na het prikken het vorige formulier mee, waarop staat hoeveel de cliënt moet innemen. Een héél gedoe om hen te bereiken en dat in een krappe door het CIZ geïndiceerde tijd. Ook een keer gehad dat ze een héél vreemde lijst kregen. Een vakantie lijst. Niemand van ons kon daar aan uit.

 7. bij ons wordt elk pilletje, zalfje en whatever dat is voorgeschreven door de arts afgetekend….per onderdeel dus ja…op maandlijsten…elke maand nemen wij de oude er uit en stoppen deze in de schaduwdossiers..de nieuwe maand komt er in…wij tekenen per zorgmoment alles af….zo te horen werk ik dus in een best goede georganiseerde thuiszorginstelling…en zoveel tijd neemt het niet in beslag hoor..als je de pillen erbij pakt en per tijd aftekend….ik vind ook veiligeheid boven alles…je bent als verpleegkunidge verantwoordelijk voor wat er van uit juow handen naar de client gaat..

 8. @lezer van het inspectierapport en @Willie:
  Met verbazing lees ik jullie reacties!! Het is toch vanzelfsprekend dat veiligheid boven alles gaat! Dan ga je het niet hebben over hoeveel dat wel niet gaat kosten die aftekenlijsten. En er geen tijd voor hebben???? Ik val van mijn stoel van die opmerking! Dan zorg je maar dat je er tijd voor maakt en er tijd voor krijgt. Juist met medicatietoediening moet je zorgvuldig omgaan. Daar is toch hopelijk geen verdere uitleg voor nodig? Wees ook blij dat de inspectie met dit onderzoek komt en met deze resultaten. Dan staan we er weer met z’n allen (hopelijk) bewust bij stil en kunnen we weer eens reflecteren op ons eigen handelen naar aanleiding van de resultaten van zo’n onderzoek. Als trainer van o.a. medicatie toediening en werkzaam als wijkverpleegkundige aan bed binnen een thuiszorg instelling kan ik zeggen dat er nog heel veel incidenten op medicatiegebied voorkomen, ook al heb je het als instelling goed op papier geregeld (aftekenlijsten per medicament aftekenen; het niet mogen uitzetten van medicatie voor je collega’s, want: “weet wat je geeft”, bovendien is dat uit AWBZ).
  Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: wees bewust van je eigen handelen, daar valt medicatie zeker onder want het is meestal een dagelijks terugkerende handeling waar te licht over wordt gedacht. Dat blijkt maar weer.

 9. Is er ook in kaart gebracht hoeveel van die 16.000 ‘mismedicatie’-patiënten daadwerkelijk ook cliënt is van een thuiszorginstelling met indicatie persoonlike verzorging, gespecialiseerde begeleiding en/of verpleging ????
  AUB inspectie zoek dat eerst eens uit voordat er geroepen wordt dat de medicatie-on-veiligheid in de Thuiszorg ziekenhuisopnames tot gevolg heeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.