Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medicatieveiligheid verbeterd in langdurige zorg en thuiszorg

De medicatieveiligheid in de langdurige zorg en de thuiszorg is is sterk verbeterd. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
pillen

Het percentage zorginstellingen dat als ‘fors onvoldoende’ en ‘zorgwekkend’ werd beoordeeld is sinds vorig jaar flink gedaald van 94 naar 27 procent.

 

Zeer hoge risico’s

De IGZ maakt daaruit op dat zorginstellingen binnen korte tijd de medicatieveiligheid sterk kunnen verbeteren. In een aantal sectoren zijn hoge en zeer hoge risico’s in een jaar tijd met tachtig procent teruggebracht.

 

Medicijndoosjes

De veiligheid neemt vooral toe als medicatieoverzichten niet meer worden gemaakt aan de hand van medicijndoosjes, maar op basis van actuele overzichten van de apotheek. Een werkgroep die vorig jaar werd opgericht naar aanleiding van het onderzoek heeft inmiddels afspraken gemaakt over een uniforme lijst.

 

Verpakking

De organisaties in de werkgroep benadrukken het belang van goede samenwerking voor het veilig gebruik van medicijnen. Behalve uit een goed medicatieoverzicht kan volgens hen ook winst behaald worden door de verpakking van de medicijnen aan te passen aan het moment waarop ze moeten worden ingenomen.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.