Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Medicijn op het spoor voor verminderen acute hersenschade

Neurowetenschappers van het AMC Amsterdam zijn op het spoor van een medicijn dat ambulancepersoneel direct na een ongeluk kan toegedienen om acute schade aan de hersenen te verminderen.
Medicijn op het spoor voor verminderen acute hersenschade

Neurogeneticus prof. Frank Baas presenteert de resultaten van het onderzoek dinsdag 3 november tijdens het Hersenletsel Congres in Ede. De Hersenstichting financierde het onderzoek.

Schade aan immuunsysteem
Baas: ‘Wat je ziet bij hersenschade na ongelukken is dat het slachtoffer het eerste uur nog goed kan vertellen wat er is gebeurd, dus volop bij bewustzijn is. Daarna raakt iemand verward of valt hij weg. Dat is onder andere het gevolg van ons afweersysteem dat in actie komt. Bij een klap tegen het hoofd lopen dus niet alleen de hersenen fysieke schade op, maar ook het immuunsysteem. De eerste dagen na de klap is het immuunsysteem actiever dan anders en valt het de beschadigde zenuwen aan. De secundaire schade die hierdoor ontstaat is soms zelfs groter dan die door de klap zelf’ aldus Baas.

Membrane Attack Compex (MAC)
Niet het hele afweersysteem blijkt daaraan schuldig. Een grote boosdoener is het Membrane Attack Complex (MAC), een specifiek onderdeel van het systeem. Het MAC kan gaten slaan in beschadigde zenuwcellen waardoor deze afsterven. Soms, zoals bij zenuwbeschadiging, valt het MAC de eigen cellen aan waardoor extra schade ontstaat.

C1 Esterase Remmer
Het MAC is evenwel niet het enige deel van het immuunsysteem dat ons beschermt tegen infecties; je kunt het zonder grote problemen missen. Baas: ‘We hebben nu een bestaand medicijn gevonden – een C1 Esterase Remmer – dat het MAC afremt. Dat kan in de eerste uren en dagen na het ongeluk worden toegediend. Dat is ook het enige moment waarop het medicijn kán worden toegediend. Want na een paar dagen zijn de grootste verwondingen aan de hersenen geheeld. En als het afweersysteem te lang wordt lamgelegd kan dat weer andere klachten veroorzaken.’
Baas waarschuwt wel dat het nog even kan duren voordat het medicijn voor dit doel gebruikt kan worden. De laatste fase van zijn onderzoek omvat namelijk nog de ultieme test: toegepast onderzoek bij mensen.

Door: redactie Nursing
Hersenstichting

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.