Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Medicijncontrole apothekers ondermaats’

De veiligheid van patiënten is in gevaar doordat apothekers niet altijd goed controleren of medicijnen die ze meegeven wel geschikt zijn. Apothekersorganisatie KNMP trekt daarom aan de bel bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het ministerie van VWS.
medicijncontrole_Koen Suyk ANP

Het komt in Nederland helaas voor dat mensen onnodig in het ziekenhuis belanden door onjuist medicijngebruik. Dat wordt vooral veroorzaakt door vergissingen of lacunes bij overdracht van de medicatiegegevens als een patiënt wordt opgenomen in het ziekenhuis of na ontslag weer thuis komt.

 

Vergoeding

De apotheek controleert normaal gesproken het medicijngebruik en ziet er onder meer op toe dat patiënten geen medicijnen krijgen die niet met elkaar samengaan. Dit valt voor de patiënt onder verzekerde zorg. Maar zorgverzekeraars geven apothekers hier sinds begin dit jaar geen vergoeding meer voor. Apothekers moeten deze begeleiding van patiënten nu uit eigen zak betalen en dat is voor hen niet vol te houden, aldus de KNMP. Daarom schieten controles erbij in.

 

Zorgelijk

De KNMP maakt zich ernstig zorgen over de gezondheidsrisico’s voor de patiënt. Een recent onderzoek van NIVEL bevestigt dat het voor apothekers en huisartsen niet altijd duidelijk is of medicatie na ontslag uit het ziekenhuis bewust is gewijzigd of dat men bijvoorbeeld is vergeten een middel terug op het medicatieoverzicht te zetten. Eén van de aanbevelingen van het rapport is dan ook om de communicatie tussen medisch specialist, huisarts en apotheker te verbeteren. Ander onderzoek zou uitwijzen dat jaarlijks honderden mensen onnodig in het ziekenhuis belanden door dit soort medicatiefouten. Sommige patiënten overleven het zelfs niet.

 

Onverantwoord

In een reactie meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zich zorgen te maken. In een reactie aan RTL Nieuws heeft de IGZ laten weten het ‘zorgelijk’ te vinden dat apothekers aangeven ‘dat een aantal zakelijke randvoorwaarden onvoldoende ingevuld zijn om aan deze voor de patiëntveiligheid belangrijke richtlijn te voldoen’. De inspectie ziet daarom strenger toe op veilige medicijnenverstrekking. Dit jaar werden al drie apotheken onder toezicht gesteld vanwege onveilige medicatieoverdracht. Een daarvan werd zelfs tijdelijk gesloten. De inspectie vindt geldproblemen geen reden om minder strikt te handhaven. Patiëntenorganisatie NPCF vindt de handelwijze van apothekers zelfs onverantwoord.

 

Bronnen: KNMP, nu.nl

Auteur: redactie TvZ / Harriët Teijen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.