Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Medicijngebruik niet aanpassen aan ramadan’

Het is geen goed idee om het medicijngebruik aan te passen aan de ramadan. 'De opgebouwde bescherming raak je kwijt.'
'Medicijngebruik niet aanpassen aan ramadan'

Deze waarschuwing gaf de apothekersorganisatie KNMP. Eén augustus begint de ramadan, een vastenmaand voor moslims. Veel van hen zien het gebruik van medicijnen als het doorbreken van de vasten. Ze wachten daarom tot na zonsondergang met het innemen ervan.

Resistente bacterie
Maar daar kunnen risico’s aan hangen, aldus de KNMP. ‘Bij ernstige infecties bijvoorbeeld is het van belang dat de patiënt de antibiotica neemt. Doet hij dat maar een keer per dag, dan is de dosering te laag. De infectie geneest niet en daarnaast kan de bacterie ook resistent worden door de te lage dosering’, aldus KNMP-apotheker Rian Lelie. Door het vasten kan het lichaam ook anders reageren op medicijnen.

Opgebouwde bescherming
Ook mensen die medicijnen slikken tegen een te hoge bloeddruk, kunnen hier niet zomaar ongestraft mee stoppen. ‘Als je daar een tijdje mee stopt, wordt de kans op een hartaanval groter. De opgebouwde bescherming raak je kwijt. Je moet na de ramadan weer helemaal opnieuw beginnen met bescherming opbouwen’, aldus Lelie.

Vrijstelling ramadan
Lelie wijst erop dat moslims in geval van ziekte kunnen worden vrijgesteld van deelname aan de ramadan. De KNMP adviseert moslims die medicijnen nemen en meedoen aan de ramadan, hun apotheker te raadplegen over het gebruik ervan tijdens de ramadan. Die kan hun vertellen of er alternatieven zijn voor medicijnen die meerdere keren per dag ingenomen moeten worden en of de medicijnen veilig op een ander moment ingenomen kunnen worden.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.