Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medisch nieuws geeft patiënt valse hoop

Patiënten krijgen vaak valse hoop van wat ze over aandoeningen lezen op onder andere internet.
001_RBIAdam-image-1469782.jpeg

Dat blijkt uit een enquête die het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) heeft uitgevoerd op verzoek van de Volkskrant. Er is momenteel veel belangstelling voor gezondheid, waardoor er in de media een wildgroei aan medische artikelen ontstaat. De kwaliteit hiervan is vaak niet al te best, aldus artsen. Die ondervinden hier ook de gevolgen van: ze moeten steeds meer nieuwsberichten ontkrachten over een wonderpil of de zoveelste doorbraak die de patiënt hoop heeft gegeven.

Onder druk gezet

De enquête is door 300 artsen ingevuld, en is hiermee niet representatief, maar wel een illustratie van hoe de beroepsgroep over de wildgroei aan medisch nieuws denkt. Meer dan de helft van de deelnemers stelt dat hun patiënten de afgelopen week berichten uit de media aanhaalde. Ruim driekwart voelt zich soms of zelfs vaak onder druk gezet door patiënten door een publicatie.  Ze adviseren journalisten meer terughoudend te zijn over experimentele behandelingen en pleiten voor een website waarbij medisch nieuws voorzien wordt van kritisch commentaar door experts. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.