Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer aandacht voor mishandeling ouderen

De overheid moet meer doen om mishandeling van ouderen aan te pakken. Dat zegt Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en directeur van kennisinstituut Leyden Academy.

Onderzoek van ouderenbond ANBO heeft vorig jaar uitgewezen dat er in Nederland per jaar ongeveer 200.000 meldingen van ouderenmishandeling binnenkomen. De ouderenbonden denken dat het om het topje van de ijsberg gaat.

 

Drie vormen

Westendorp noemt drie veelvoorkomende vormen: ‘De man of vrouw die zijn of haar demente partner slaat. De persoon staat voor een groot deel alleen voor de verzorging. Uiteindelijk slaat hij of zij uit wanhoop. Dan heb je de veertigjarige zoon met een alcoholprobleem die weer bij zijn hoogbejaarde moeder intrekt. Na een tijdje moet ze in het logeerbed slapen en is haar girorekening geplunderd. Als derde groep heb je de gevallen van ‘pesten in de zorg’: de verplegende scheldt een patiënt uit en laat hem of haar opzettelijk in de poep liggen.’

Signalen
Westendorp wil dat Nederlandse hulpverleners, net als bij kindermishandeling is gebeurd, attent leren zijn op signalen van mishandeling. ‘Dat de wijkverpleegkundige alarm slaat als ze bijvoorbeeld veel blauwe plekken ziet op rare plaatsen bij een ouder iemand. Daarbij moeten wetenschappers meer kennis opdoen over het verschijnsel: ‘Waarom gaan mensen een oudere slaan of op andere manieren mishandelen? Zitter er bepaalde karakteristieken in de familie, zijn er vaste patronen te ontdekken? Als we meer weten, kunnen we de mishandeling ook beter bestrijden.’

Strafrecht
De ANBO heeft vorig jaar al gepleit voor aanpassing van het strafrecht. De mishandeling van ouderen zou via een apart artikel expliciet in de wet moeten worden opgenomen. Bij kindermishandeling is dit ook al het geval.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.