Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Meer aandacht voor prikaccidenten nodig’

Het instellen van een telefonisch meldpunt is een goede manier om prikaccidenten op een kwalitatief goede manier af te handelen en te registreren.
'Meer aandacht voor prikaccidenten nodig'

Dit blijkt uit promotieonderzoek van Paul van Wijk, oncologieverpleegkundige en Epidemioloog.

Overdraagbare infecties
De term prikaccidenten is een verzamelnaam voor prik-, snij-, bijt- en spatongelukken. Ze vormen een potentieel gevaar voor overdracht van chronische bloedoverdraagbare infecties zoals hepatitis B, C en hiv. Minstens 15.000 van de prikaccidenten komen jaarlijks voor in Nederland, waarvan een groot deel plaatsvindt in de verpleegkunde. Er is kennis en ervaring nodig om het risico van een specifiek prikaccident in te schatten.

Prakaccidenten registreren
Het instellen van een telefonisch meldpunt is een goede manier om prikaccidenten op een kwalitatief goede manier af te handelen en te registreren, zegt van Wijk in zijn proefschrift. Op nationaal niveau moet er meer aandacht komen voor prikaccidenten, het is bovendien belangrijk om prikaccidenten te melden. Goede rapportage en registratie zijn essentieel voor de ontwikkeling van preventiestrategieën en voor de evaluatie van het bestaande protocol.

Goede afhandeling van prikaccidenten
Ook werkgevers moeten meer aangespoord worden om goede afhandeling van prikaccidenten in hun instellingen te garanderen. Hepatitis B-vaccinatie en veilige materialen moeten actief ter beschikking worden gesteld.

Promotie
Van Wijk werkt vanaf 2001 als als projectcoördinator van het Regionaal Meldpunt Prikaccidenten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en als ziekenhuishygiënist bij de GGD Hart voor Brabant. Tussen 2006 en april 2009 was hij ook projectleider voor het Nationaal Hepatitis Centrum in Amersfoort. Bovenstaand onderzoek is begeleid vanuit de afdeling Medische Microbiologie van het UMC St Radboud. Hij promoveert op woensdag 18 november.

Radboud Universiteit
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.