Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer aandacht voor valpreventie bij ouderen

Ouderen met valangst of met impulsief gedrag hebben meer kans om te vallen. Daarom is er meer aandacht nodig voor valpreventie. Een ‘zorg op maat’ aanpak blijkt zeer belangrijk voor efficiënte preventie.
Meer aandacht voor valpreventie bij ouderen

Dat blijkt uit onderzoek van Miriam Reelick waarop zij vrijdag 30 september promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

In haar onderzoek concludeert Reelick dat ouderen met valangst of met impulsief gedrag eerder vallen. Ook mensen met variatie in hun stapgrootte, of met een sterk variabele reactiesnelheid hebben een verhoogd risico.

Oefenen
Reelick ontwikkelde een cursus, bestaande uit groepsgesprekken en bewegingsoefeningen waarbij veel aandacht was voor het leren kennen en leren accepteren van je grenzen. Zowel ouderen als hun mantelzorgers zijn bang voor vallen omdat de oorzaak vaak niet duidelijk is en gevoelens van frustratie en machteloosheid ontstaan. Bovendien bestaat de angst voor de gevolgen van vallen.
Na het groepsgesprek werd er geoefend met een parcours van dagelijkse handelingen en met vallen en opstaan.

Individuele cursus
Na evaluatie concludeerden de onderzoekers dat de cursus niet voor iedereen geschikt is. Mensen die bijvoorbeeld slecht kunnen horen, of mentale problemen hebben, kunnen beter individueel les krijgen. Reelick ontwikkelde daarom een aangepaste cursus die individueel kan worden aangeboden.

Taboe doorbreken
Op basis van de evaluatie concludeert Reelick dat een ‘zorg op maat’ aanpak zeer belangrijk is voor een efficiënt preventieprogramma. Het is volgens haar dan ook belangrijk om taboes rondom vallen te doorbreken. Ouderen verzwijgen soms dat ze vallen uit angst voor negatieve reacties van de omgeving, of omdat ze bang zijn daardoor in een verzorgingshuis terecht te komen.

Bekijk ook het dossier Ouderenzorg.

Radboud Universiteit Nijmegen
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.