Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer alternatieven voor injectienaald gewenst’

Er zouden meer alternatieven ontwikkeld moeten worden voor het toedienen van medicijnen met een naald. Dat zegt Maarten de Groot, voorzitter van de stichting JDRF Nederland.
‘Meer alternatieven voor injectienaald gewenst’

Uit onderzoek voor stichting JDRF Nederland blijkt, dat bijna de helft van de Nederlanders medicijnen liever niet via een naald krijgt toegediend. Bij kinderen zou dat percentage 70 procent zijn. Meer dan 130.000 Nederlanders willen nooit medicijnen via een infuus of injectienaald toegediend krijgen, ook als dit een zeer schadelijk effect op hun gezondheid heeft.

Naaldangst

‘Het fenomeen ‘naaldangst’ leeft zeer breed onder de Nederlandse bevolking,’ aldus De Groot. Meer dan 48 procent van de Nederlanders die een medicijn via een naald toegediend krijgt, geeft aan dat er geen alternatief voorhanden is. ‘Patiënten die bang zijn voor een injectienaald lopen het gevaar een medicijn niet of onjuist in te nemen. Dit kan tot complicaties leiden zoals bij Type 1 Diabetes patiënten het geval is. Om die reden moet er aandacht komen voor het fenomeen naaldangst.’

Toedieningswijze

Volgens de Groot moeten onderzoekers en farmaceutische bedrijven meer alternatieven ontwikkelen voor het toedienen van medicijnen met een naald. De overheid zou die ontwikkeling moeten stimuleren en daarnaast de beschikbare alternatieven meer ondersteunen.’ De wijze waarop medicijnen worden toegediend, speelt een belangrijke rol bij therapietrouwheid. Om de therapietrouwheid te vergroten, moet daarom beter naar de toedieningsvorm worden gekeken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.