Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer animo verwacht voor griepprik vanwege corona

Vanwege Covid-19 wordt verwacht dat dit jaar meer mensen een griepprik zullen halen.
Beeld: ANP

Volgens een woordvoerder van het ministerie voor VWS heeft het RIVM ‘zo veel mogelijk’ griepvaccins ingekocht – meldt NU.nl. De griepprik beschermt niet tegen het coronavirus. Er is wereldwijd wel meer vraag naar de griepprik, omdat de risicogroep voor griep en Covid-19 grotendeels gelijk is en omdat landen willen voorkomen dat de zorg extra belast wordt door een eventuele griepepidemie. Met de hoeveelheid vaccins die het RIVM heeft ingekocht kan het aantal mensen dat na een oproep een griepvaccin komt halen 10 procent hoger zijn dat normaal. Als het aantal mensen dat dit jaar de griepprik komt halen nog hoger ligt, zijn er mogelijk onvoldoende vaccins.

Oproep griepprik waarschijnlijk niet vervroegd

In juli riep de Europese Commissie lidstaten op om na te denken hoe ze kunnen voorkomen dat een griepepidemie tegelijkertijd plaatsvindt met een opleving van het coronavirus. De Europese Commissie schreef dat het vervroegen van de griepvaccinaties een van de zaken was, waar landen naar konden kijken om zo’n gelijktijdige uitbraak te voorkomen. Volgens het ministerie van VWS lopen in Nederland de gesprekken hierover nog. Maar, waarschijnlijk gaat Nederland de griepvaccinatie niet vervroegen. ‘De griepprik werkt enkele weken na vaccinatie optimaal. In Nederland zien we vaak pas vanaf eind december een griepgolf, daarom lijkt het niet zinvol om de griepvaccinatie eerder dan normaal, bijvoorbeeld in september te beginnen’, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Verpleegkundigen en de griepprik

Verpleegkundigen en de griepprik hebben al een lange geschiedenis. Elk jaar laait de discussie weer op: neem je als verpleegkundige wél of niet de griepprik? Doen, zeggen voorstanders. Want daarmee bescherm je patiënten tegen griep en ernstige complicaties daarvan. Er is onvoldoende bewijs, zeggen tegenstanders. Lees meer hierover in het artikel: ‘De griepprik, waarom zou je hem halen, en waarom niet?’

Griepprik verplichten voor zorgpersoneel

Eind vorig jaar pleitte professor Jaap van Dissel, directeur van het RIVM en inmiddels een bekende naam in heel Nederland, voor een verplichting van de griepprik voor ziekenhuispersoneel. ‘Dat hoort bij je professionele standaard,’ was zijn argument. Staatssecretaris Blokhuis van VWS liet een commissie onderzoeken of een verplichte griepprik in de zorg wenselijk was. Uiteindelijk werd de griepprik niet verplicht, maar werd wel besloten om meer te investeren in het verspreiden van informatie over vaccineren en bewustwording te creëren in het beschermen van kwetsbare patiëntengroepen. Overigens steeg de griepvaccinatiegraad in ziekenhuizen afgelopen griepseizoen 2019/2020 van 24% naar 33%.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.