Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer apothekers op verpleegafdeling

Er moeten meer ziekenhuisapothekers op verpleegafdelingen komen, en die moeten een grotere rol spelen in de behandeling van patiënten in en buiten het ziekenhuis.

Dat vindt prof. dr. Loraine Lie-A-Huen, die vandaag wordt aangesteld als eerste vrouwelijke hoogleraar Klinische Farmacie in Nederland. In haar rede ‘De betrouwbare innovatieve pil’ schetst zij haar ideale ziekenhuisapotheek.

Relatie patiënt
Medewerkers daarvan hebben een directe relatie met de patiënt, vanaf opname tot ontslag. Zij:

  • werken nauw samen met verpleegkundigen en specialisten
  • beantwoorden vragen van patiënten over medicatie
  • bewaken de actuele medicatie
  • brengen risicofactoren in het medicatieproces in kaart 
  • en zorgen dat zo nodig het inkoopbeleid van de apotheek wordt bijgesteld of behandelprotocollen aangepast  

Dat is duur, geeft de hoogleraar Klinische Farmacie toe, maar op termijn betaalt zich dat zeker terug. Want de meeste fouten in het ziekenhuis hebben te maken met medicatie.

Zelf medicijnen maken
Ook het zelf bereiden van medicijnen door de ziekenhuisapotheek heeft veel voordelen, zegt Lie-A-Huen. Dan kunnen ook zogenaamde ‘specials’ – geneesmiddelen die niet te koop zijn via de reguliere kanalen – worden gemaakt, en innovatieve geneesmiddelen voor onderzoek. En als een fabrikant besluit een bepaald middel niet meer te leveren kan de ziekenhuisapotheek de bereiding overnemen. Zo komt de continuïteit van behandeling niet in gevaar.

Veiliger
Soms is zelf maken veiliger, vooral bij medicijnen die vlak voor toediening in standaardhoeveelheden worden gemaakt. En er is er het kostenaspect: de ziekenhuisapotheek levert vaak tegen lagere prijzen. De ziekenhuisapotheek gaat dus concurreren met de farmaceutische industrie. En dat is goed, zegt de nieuwe hoogleraar.

Door: Redactie Nursing
AMC Amsterdam

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.