Het ministerie van VWS presenteerde op 17 september in de Staatscourant de Subsidieregeling bonus zorgprofessionals covid-19. Ook publiceerde VWS een handreiking waarmee werkgevers kunnen bepalen wie voor de bonus in aanmerking komt. Nursing zet de belangrijkste punten op een rij.
Wie krijgt de bonus?
Het is aan zorgorganisaties om te bepalen voor wie zij de coronabonus aanvragen. De handreiking van het ministerie moet werkgevers hierbij ondersteunen. Daarin staan voorbeelden van groepen die in aanmerkingen komen voor de bonus:
- Zorgprofessionals die covid-19-patiënten hebben verpleegd, verzorgd, behandeld etc.
- Zorgprofessionals die extra uren hebben gewerkt of geen verlof op konden nemen
- Zorgprofessionals die de reguliere zorg draaiend hebben gehouden onder uitzonderlijke en zware omstandigheden (bijvoorbeeld met minder collega’s)
- Zorgprofessionals die hebben bijgedragen aan preventie (bijvoorbeeld d.m.v. bron- en contactonderzoek)
- Zorgprofessionals die de covid-19-maatregelen hebben uitgevoerd, bijvoorbeeld de bezoekersregeling in de verpleeg- en verzorgingshuizen
Naast zorgprofessionals zoals verpleegkundigen en verzorgenden komt ook ondersteunend personeel in aanmerking, zoals schoonmakers. Anders dan eerder werd bericht komen ook artsen in aanmerking voor de bonus, mits ze niet te veel verdienen (zie hieronder).
In de handreiking van VWS worden verschillende beroepen genoemd die wel of juist niet in aanmerking komen voor de bonus. Het ministerie benadrukt dat dit slechts adviezen zijn. Als de werkgever wil, kan hij van deze adviezen afwijken en toch een bonus aanvragen voor werknemers die op de ‘nee-lijst’ staan.
En wie krijgt de bonus niet?
De subsidieregeling sluit een aantal groepen uit. Zorgprofessionals die meer dan 2 keer modaal verdienen (meer dan 73.000 euro per jaar) komen niet in aanmerking voor de bonus. Het gaat onder meer om de volgende groepen:
- Medewerkers die onder de cao’s Ziekenhuizen, UMC, VVT, GGZ vallen en in schaal 75 of hoger zitten
- Uitzendkrachten met een bruto uurloon van meer dan € 39
- Zzp’ers met een bruto uurtarief van meer dan € 88,90
Ook komen zorgprofessionals die werken in Caribisch Nederland niet in aanmerking voor de bonus. Minister De Jonge schrijft in de subsidieregeling dat de druk op de zorgprofessionals in Caribisch Nederland tot nu toe beperkt is gebleven en dat zij daarom niet tot de doelgroep van de regeling horen.
PGB-zorgverleners vallen niet onder deze subsidieregeling omdat de zorg die zij verlenen op een andere manier gefinancierd wordt. Voor PGB-zorgverleners wordt een andere regeling gemaakt. Daarover is voorlopig nog niets bekend.
Wanneer krijg je de bonus?
Idealiter staat de coronabonus nog dit jaar op de rekening van de ontvangers. Ministers De Jonge en Van Ark lieten al weten dat dit waarschijnlijk niet voor iedereen gaat lukken. Ook uit de subsidieregeling blijkt dat het nog wel even kan duren voordat zorgverleners het geld binnen hebben.
Zorgorganisaties moeten hun aanvraag vóór 1 november indienen. Naar eigen zeggen streeft het ministerie ernaar de aanvragen zo snel mogelijk te beoordelen, maar mag het hier maximaal 13 weken over doen. De zorgorganisatie moet het geld na ontvangst binnen 5 maanden uitkeren aan de medewerker. In het uiterste geval kan het dus zijn dat de die het geld pas medio 2021 binnen heeft.
Hoe werkt de bonus?
Alleen zorgorganisaties die uit minimaal 2 personen bestaan kunnen een aanvraag doen, voor medewerkers, uitzendkrachten en zzp’ers. Zzp’ers kunnen dus geen aanvraag voor zichzelf doen maar zijn daarvoor afhankelijk van de organisatie die hen inhuurt.
Keurt het ministerie een aanvraag goed, dan krijgt de zorgorganisatie 1000 subsidie plus een bepaald bedrag voor de verplichte heffingen. Dat zorgt ervoor dat de zorgprofessional uiteindelijk 1000 euro netto op zijn rekening krijgt.
Deze constructie heeft twee voordelen. De bonus heeft geen effect op inkomensafhankelijke regelingen zoals toeslagen. En de bonus vormt voor de werkgevers geen belemmering om bijvoorbeeld een eindejaarsuitkering of kerstpakket te geven.
Wel telt de bonus mee bij het belastbare inkomen en zou deze er dus voor kunnen zorgen dat de ontvanger in een hogere belastingschaal terecht komt.
Ik ben in de tussentijd verandert van werkgever. Bij wie moet ik navragen wie deze uitkeert of aanvraagt voor mij?
Lees het in dit artikel: http://www.nursing.nl/5-vragen-over-de-coronabonus-wat-als-je-werkgever-niet-toekent/
Bij ons in het Dijklanderziekenhuis Purmerend, willen ze geen bonus geven omdat zij geen keuzes willen en kunnen maken wie er voor in aanmerking komt.
Hier door lopen dus vele verpleegkundige die op de Corona afdelingen hebben gestaan hun bonus mis. Kan hier iets aangedaan worden en krijg je daar hulp bij?
Die ‘roddel’ gaat in ons ziekenhuis ook. Ik ga er vanuit dat het niet waar is want dan weer ik de OR en mijn vakbond wel te vinden
Lees het in dit artikel: http://www.nursing.nl/5-vragen-over-de-coronabonus-wat-als-je-werkgever-niet-toekent/
Stagiaires hebben zich enorm uit de naad gewerkt en het behoorlijk zwaar gehad, zonder een fatsoenlijk salaris. En die vallen toch echt weer buiten de boot.
Lees meer over stagiaires en de coronabonus in dit artikel: http://www.nursing.nl/5-vragen-over-de-coronabonus-wat-als-je-werkgever-niet-toekent/
Is de bonus ook voor stagiaires die zich extra hebben ingezet?
Lees meer over stagiaires en de coronabonus in dit artikel: http://www.nursing.nl/5-vragen-over-de-coronabonus-wat-als-je-werkgever-niet-toekent/