Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Meer bekend over coronabonus: wie, wanneer en hoe

Het ministerie heeft bekend gemaakt hoe de coronabonus van 1000 euro voor zorgverleners wordt aangevraagd en uitgekeerd. Meer is duidelijk over wie de bonus krijgt, wanneer en hoe.
Foto: Josh Appel

Het ministerie van VWS presenteerde op 17 september in de Staatscourant de Subsidieregeling bonus zorgprofessionals covid-19. Ook publiceerde VWS een handreiking waarmee werkgevers kunnen bepalen wie voor de bonus in aanmerking komt. Nursing zet de belangrijkste punten op een rij.

Wie krijgt de bonus?

Het is aan zorgorganisaties om te bepalen voor wie zij de coronabonus aanvragen. De handreiking van het ministerie moet werkgevers hierbij ondersteunen. Daarin staan voorbeelden van groepen die in aanmerkingen komen voor de bonus:

 • Zorgprofessionals die covid-19-patiënten hebben verpleegd, verzorgd, behandeld etc.
 • Zorgprofessionals die extra uren hebben gewerkt of geen verlof op konden nemen
 • Zorgprofessionals die de reguliere zorg draaiend hebben gehouden onder uitzonderlijke en zware omstandigheden (bijvoorbeeld met minder collega’s)
 • Zorgprofessionals die hebben bijgedragen aan preventie (bijvoorbeeld d.m.v. bron- en contactonderzoek)
 • Zorgprofessionals die de covid-19-maatregelen hebben uitgevoerd, bijvoorbeeld de bezoekersregeling in de verpleeg- en verzorgingshuizen

Naast zorgprofessionals zoals verpleegkundigen en verzorgenden komt ook ondersteunend personeel in aanmerking, zoals schoonmakers. Anders dan eerder werd bericht komen ook artsen in aanmerking voor de bonus, mits ze niet te veel verdienen (zie hieronder).

In de handreiking van VWS worden verschillende beroepen genoemd die wel of juist niet in aanmerking komen voor de bonus. Het ministerie benadrukt dat dit slechts adviezen zijn. Als de werkgever wil, kan hij van deze adviezen afwijken en toch een bonus aanvragen voor werknemers die op de ‘nee-lijst’ staan.

Prinsjesdag 2020 bracht voor verpleegkundigen geen uitzicht op salarisverhoging. Welke investeringen doet het kabinet wel voor de zorg? Lees de Nursing-samenvatting van Prinsjesdag

En wie krijgt de bonus niet?

De subsidieregeling sluit een aantal groepen uit. Zorgprofessionals die meer dan 2 keer modaal verdienen (meer dan 73.000 euro per jaar) komen niet in aanmerking voor de bonus. Het gaat onder meer om de volgende groepen:

 • Medewerkers die onder de cao’s Ziekenhuizen, UMC, VVT, GGZ vallen en in schaal 75 of hoger zitten
 • Uitzendkrachten met een bruto uurloon van meer dan € 39
 • Zzp’ers met een bruto uurtarief van meer dan € 88,90

Ook komen zorgprofessionals die werken in Caribisch Nederland niet in aanmerking voor de bonus. Minister De Jonge schrijft in de subsidieregeling dat de druk op de zorgprofessionals in Caribisch Nederland tot nu toe beperkt is gebleven en dat zij daarom niet tot de doelgroep van de regeling horen.

PGB-zorgverleners vallen niet onder deze subsidieregeling omdat de zorg die zij verlenen op een andere manier gefinancierd wordt. Voor PGB-zorgverleners wordt een andere regeling gemaakt. Daarover is voorlopig nog niets bekend.

Wanneer krijg je de bonus?

Idealiter staat de coronabonus nog dit jaar op de rekening van de ontvangers. Ministers De Jonge en Van Ark lieten al weten dat dit waarschijnlijk niet voor iedereen gaat lukken. Ook uit de subsidieregeling blijkt dat het nog wel even kan duren voordat zorgverleners het geld binnen hebben.

Zorgorganisaties moeten hun aanvraag vóór 1 november indienen. Naar eigen zeggen streeft het ministerie ernaar de aanvragen zo snel mogelijk te beoordelen, maar mag het hier maximaal 13 weken over doen. De zorgorganisatie moet het geld na ontvangst binnen 5 maanden uitkeren aan de medewerker. In het uiterste geval kan het dus zijn dat de die het geld pas medio 2021 binnen heeft.

Hoe werkt de bonus?

Alleen zorgorganisaties die uit minimaal 2 personen bestaan kunnen een aanvraag doen, voor medewerkers, uitzendkrachten en zzp’ers. Zzp’ers kunnen dus geen aanvraag voor zichzelf doen maar zijn daarvoor afhankelijk van de organisatie die hen inhuurt.

Keurt het ministerie een aanvraag goed, dan krijgt de zorgorganisatie 1000 subsidie plus een bepaald bedrag voor de verplichte heffingen. Dat zorgt ervoor dat de zorgprofessional uiteindelijk 1000 euro netto op zijn rekening krijgt.

Deze constructie heeft twee voordelen. De bonus heeft geen effect op inkomensafhankelijke regelingen zoals toeslagen. En de bonus vormt voor de werkgevers geen belemmering om bijvoorbeeld een eindejaarsuitkering of kerstpakket te geven.

Wel telt de bonus mee bij het belastbare inkomen en zou deze er dus voor kunnen zorgen dat de ontvanger in een hogere belastingschaal terecht komt.

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Bij ons in het Dijklanderziekenhuis Purmerend, willen ze geen bonus geven omdat zij geen keuzes willen en kunnen maken wie er voor in aanmerking komt.
  Hier door lopen dus vele verpleegkundige die op de Corona afdelingen hebben gestaan hun bonus mis. Kan hier iets aangedaan worden en krijg je daar hulp bij?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.