Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer bekendheid nodig over fecale incontinentie

Verpleegkundigen zijn nog onvoldoende op de hoogte van de behandelingen voor patiënten met fecale incontinentie. Dat stelt stomaverpleegkundige Anita Van den Bosch van het Universitair Ziekenhuis Leuven (BE).
Meer bekendheid nodig over fecale incontinentie

Volgens Anita Van den Bosch zijn er diverse behandelingen mogelijk die problemen bij fecale incontinentie kunnen verlichten of verhelpen. Zij geeft een workshop over dit onderwerp tijdens het Stoma- en Incontinentiecongres dat Nursing en Elsevier Gezondheidszorg organiseren op donderdag 8 mei aanstaande.

Spoeling
‘Verpleegkundigen zijn bijvoorbeeld niet op de hoogte van de mogelijkheden van retrograde spoelingen bij fecale incontinentie. Een relatief eenvoudige handeling met een conisch systeem – zoals bij stomapatiënten – of een ballonsonde, die we de patiënt kunnen aanleren. Het is dus niet zo dat patiënten met de fecale incontinentie ermee moeten leren leven en incontinentiemateriaal moeten gebruiken, zoals verpleegkundigen en huisartsen soms willen doen geloven.’

Zenuwstimulatie
Naast niet-heelkundige behandelingen geeft Anita Van den Bosch ook overzicht van nieuwe chirurgische behandelingen bij fecale incontinentie, zoals sacrale zenuwstimulatie. ‘Dit is nuttige informatie voor stoma- en incontinentieverpleegkundigen. Zij kunnen patiënten doorverwijzen naar gespecialiseerde centra als andere behandelingen ontoereikend zijn.’

Dwarslaesie
Fecale incontinentie is een veelvoorkomend probleem bij een groot aantal patiëntengroepen, zoals mensen met een dwarslaesie of MS, postoperatieve patiënten of vrouwen na een bevalling.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.