Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer bekendheid over delier nodig

Er is nog veel onbekendheid met delier, waardoor goede zorg niet altijd voorhanden is. Goede kwaliteitscriteria en voorlichting kunnen dit probleem verhelpen.

 

Dat blijkt uit onderzoek van belangenorganisatie PCOB. Gemiddeld krijgen zo’n 60.000 ziekenhuispatiënten per jaar een delier, maar ondanks dat weten veel zorgverleners niet goed wat het is en hoe ze ermee moeten omgaan.

Veilige omgeving

De kwaliteitscriteria die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, zijn opgesteld vanuit het perspectief van de (oudere) patiënt. Het gaat bijvoorbeeld om: de patiënt niet alleen laten en zorgen voor een veilige omgeving. Als zorgverleners een delier eerder leren herkennen, kan veel leed volgens PCOB voorkomen worden.

Traumatisch

Voor mensen die tijdens opname een delier meemaken, is dit vaak een traumatische ervaring. Voorlichting aan zorgverleners en familie van de patiënt is volgens PCOB van groot belang.

Folder

De organisatie heeft een praktische folder ontwikkeld. Deze folder en de onderzoeksresultaten zijn te downloaden op www.pcob.nl

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.