Het percentage verpleegkundigen dat aangeeft in het afgelopen jaar met verbale agressie geconfronteerd te zijn geweest, is hoog: 83% geeft aan uitgescholden te zijn. Termen als k*hoer, trut, oprotten en schelden met ziektes worden vaak genoemd.
Een ruime meerderheid (72%) heeft er geregeld mee te maken. 10% dagelijks, 32% wekelijks, en 30% maandelijks. Bij 28% van de respondenten gebeurt het zelden. Dat blijkt uit een Nursing enquête onder 2100 verpleegkundigen.
Fysieke agressie
Fysieke agressie komt gelukkig minder vaak voor. Maar nog steeds geeft bijna de helft (47%) van de respondenten aan ermee te maken te hebben gehad. De verpleegkundigen werden geslagen (94%), geschopt (64%), bespuugd (50%) of kregen zelfs een kopstoot (10%). De percentages zijn vergelijkbaar met verbale agressie: 6% van hen ondergingen het dagelijks, 26% wekelijks, en 31% maandelijks. Bij 37% van de respondenten gebeurde het zelden.
Steun van team
Er is ook positief nieuws. De respondenten voelen zich na een incident gesteund door hun collega’s. 87% antwoordt ‘ja’ op de vraag of het team hen goed opvangt na een indicent. Bijna driekwart (73%) is ook tevreden over de steun van de leidinggevende. En ook over de opvang vanuit de zorginstellingen is een ruime meerderheid (65%) tevreden.
Toegerust?
Tegelijkertijd zegt 39% van de verpleegkundigen dat zij zich niet goed toegerust voelen om fysieke en verbale agressie te tackelen. Dat houdt misschien verband met het gebrek aan agressietraining dat zij krijgen. 56% geeft aan te weinig getraind te worden. 18% krijgt maar eens in de twee jaar agressietraining.
Meer training
Verpleegkundigen die aan de enquête deelnamen, willen bij voorkeur eens per jaar agressietraining krijgen (42%). Een vijfde (20%) heeft behoefte aan eens per half jaar. En 26% wil eens in de 2 jaar de training ondergaan. Deze antwoorden hangen zeer waarschijnlijk samen met de sector waarin iemand werkt. In de psychiatrie zal je vaker training nodig hebben dan in het ziekenhuis op de afdeling chirurgie. De enquête geeft hier geen uitsluitsel over.
De enquête
2083 respondenten vulden de enquête in, waarvan 1582 volledig. 18% van hen werkt in het ziekenhuis, 23% in de wijkverpleging en 10% in de ggz. 45% had allerlei andere verpleegkundige en verzorgende functies. De enquête is gepromoot op Nursing.nl, op sociale media en in de Nursing nieuwsbrief.
Wellicht dat in het Noorden des lands de mensen nog wat vriendelijk zijn dan bv in de Randstad. Heb tot dusver maar zelden een conflict gehad en die keren ging het om vermeende discriminatie omdat het maximaal aantal bezoekers flink werd overschreden en familie van de patiënt daarop aangesproken werd.
Ik ben zo’n verpleegkundigen die op een nacht flink is uitgescholden door een bejaarde arts met een groot ego en te weinig kennis van zaken. Omdat ik de zoveelste verpleegkundige was die werd uitgescholden en ik naar behoren had gehandeld (in samenspraak met de HAP artsen ), kreeg ik alle steun van de organisatie, de HAPartsen en mijn collega’s. Maar… omdat wij als team gedetacheerd worden en bij sacties het team van die werkplek dreigde gegooid te worden ,was uiteindelijk het liedje dat de arts (persoonlijk bevriend met de leiding van onze werkplek) bleef , ik mijn baan opzegde omdat ik niet meer met deze man zaken wilde doen. Nog steeds is het team in disharmonie met deze man.
Het heeft mij veel pijn en verdriet gedaan dat dergelijke wantoestanden gewoon kunnen blijven bestaan omdat er meerdere belangen mee spelen.
Beste Anita, dat klinkt als een nare ervaring. Een machteloos gevoel. Sterkte