Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer dan de helft IC-patiënten heeft infectie

Meer dan de helft van alle patiënten op de intensive care heeft een infectie. De ic-mortaliteit is bij deze groep meer dan twee keer zo hoog als bij niet-geïnfecteerde patiënten, zo meldt Medisch Contact.
Meer dan de helft IC-patiënten heeft infectie

Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in JAMA van 2 december. Aan de studie namen 1265 ic’s deel.

Behandeling met antibiotica en antimyotica
De ic’s gaven aan de onderzoekers door hoeveel van hun patiënten van 18 jaar en ouder op 8 mei 2007 leden aan een infectie. De 13.796 patiënten werden vervolgens gevolgd tot het moment dat zij het ziekenhuis verlieten, met een maximum van zestig dagen. Op de onderzoeksdatum had 51 procent van alle patiënten een infectie. Daarvan werd 71 procent (profylactisch) behandeld met antibiotica en 16 procent met antimycotica.

Geïnfecteerde patiënten langer op ic
Bij patiënten die voorafgaand aan de studiedag al relatief lang op de ic verbleven, kwamen de meeste infecties voor. Geïnfecteerde patiënten overleden vaker op de ic of in het ziekenhuis dan niet-geïnfecteerde patiënten (25% versus 11% en 33% versus 15%). Ook was het verblijf op de ic en in het ziekenhuis langer voor geïnfecteerde patiënten (16 versus 4 dagen en 29 versus 13 dagen).

Beperken van antibioticagebruik
Steven Opal en Thierry Calandra maken in een commentaar in JAMA een vergelijking met eerdere studies en stellen vast dat er zorgwekkende trends zijn. Vooral de toename van infecties met gramnegatieve bacteriën is volgens hen een probleem, vanwege de toenemende resistentie van deze bacteriën tegen antibiotica. Zij pleiten voor het beperken van het antibioticagebruik. Onlangs kwam nog ander onderzoek naar buiten van het UMC Utrecht, waarin juist werd gepleit voor het preventief toedienen van antibiotica op ic’s om aangetoonde of vermeende infecties te behandelen.

JAMA 2009; 302(21): 2323-9 en 2367-8

Abstract op de site van Jama: International Study of the Prevalence and Outcomes of Infection in Intensive Care Units

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.