Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer doden door CVA

DEN HAAG - Meer dan een op de drie (35 procent) van de Nederlanders met een hersenbloeding overlijdt binnen dertig dagen. Dat is meer dan het gemiddelde van de dertig geïndustrialiseerde OESO-landen.

De Nederlandse zorg bij heupfracturen is beter, zo blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vier van de vijf (80 procent) heupfracturen wordt binnen 48 uur geopereerd. Het OESO-gemiddelde is 69 procent.

Middenmoot
Uit het onderzoek blijkt verder dat de zorgkosten in Nederland sinds 2000 zijn gestegen tot 12,3 procent van het bruto binnenlands product. Vergeleken met de rest van Europa zit Nederland in de middenmoot. Oostenrijk en de Scandinavische landen presteren meer voor minder geld, aldus het RIVM. Daar staat tegenover dat de Scandinavische landen met enorme wachtlijsten kampen, zei minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) die het rapport Zorgbalans in ontvangst nam.

Zorgkosten
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek dinsdag bovendien dat de groei van de zorgkosten vorig jaar voor het derde jaar achtereen minder hard zijn gestegen. In 2005 bedroegen de uitgaven voor gezondheids- en welzijnszorg 61,5 miljard euro. Dat is 2,8 procent meer dan in 2004. In 2002 stegen de uitgaven nog met bijna 13 procent.

Prestaties
Minister Hoogervorst zei blij te zijn met het RIVM-onderzoek met de gevens over prestaties van de zorgsector. Het is voor het eerst dat de 125 meetpunten, waarop onder meer de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de sector afrekent, zo in kaart zijn gebracht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.