Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Meer doen bij levenseinde-planning’

Verpleegkundigen kunnen een grotere rol spelen bij levenseinde-kwesties in de ouderenzorg, palliatieve zorg en op de IC. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek naar het plannen van het levenseinde in de zorg.
'Meer doen bij levenseinde-planning'

Uit het onderzoek komt naar voren dat verpleegkundigen niet altijd weten hoe ze over het onderwerp moeten beginnen bij hun patiënt, terwijl juist zij degenen zijn die snel zien of er een complicatie op gaat treden of het overlijden eraan zit te komen. Tegelijkertijd blijkt dat familie’s en patiënten vinden dat gesprekken over levenseinde-kwesties te laat of helemaal niet gevoerd worden. Een derde van de ondervraagde patiënten vertelde dat ze graag zien dat zorgverleners initiatief nemen bij levenseinde-planning. ‘Een goede openingsvraag is bijvoorbeeld: wat verwacht u dat uw ziekte met u doet?’, zegt Linda Briggs van de Gundersen Lutheran Medical Foundation.

Meer dan papieren
Volgens Briggs gaat het bij levenseindeplanning om veel meer dan alleen papierwerk. Verpleegkundigen kunnen volgens haar een educatieve rol spelen bij levenseinde-kwesties. Zo is het belangrijk dat ze de patiënt en zijn familie vertellen welke ernstige complicaties er kunnen optreden bij zijn ziektebeeld, en vragen naar wat de patiënt in dat geval zou willen. Ook mogelijke behandelopties of levensverlengende mogelijkheden dienen aan de patiënt te worden verteld, ruim op tijd. Zijn de wensen en plannen eenmaal bekend, dan kunnen verpleegkundigen bij verslechtering van de conditie gerust nog eens vragen of de patiënt er nog hetzelfde over denkt, suggereert Briggs.

Poster
Als patiënten te ziek zijn om (nog) te communiceren, is een ‘leer mij kennen-poster’ volgens de Amerikanen een goede optie. Op die posters schrijven vrienden en familie dingen over hobby’s en interesses van de patiënt, maar ook belangrijke eigenschappen zoals ‘doorzetter, knokker of snel angstig’. De posters hangen op de patiëntenkamer. Zo kunnen zorgverleners toch een beeld krijgen van mogelijke wensen van patiënten. Die kunnen zij vervolgens met de familie bespreken als er levenseinde-planning nodig is. Volgens Briggs waarderen familieleden een pro-actieve houding van verpleegkundigen als het gaat om dit soort kwesties. Ook verpleegkundigen voelen zich beter als ze handelen vanuit de wensen van hun patiënt.

National Nursing News
Door: redactie Nursing

Meer weten?
Bekijk ons dossier Palliatieve zorg.

Abonneren
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.