Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties17

Meer hbo-verpleegkundigen leiden tot reductie sterfte

In ziekenhuizen waar het aantal verpleegkundigen hoog is en meer verpleegkundigen een hbo-v diploma hebben, sterven minder patiënten dan in ziekenhuizen met minder personeel dat minder hoog is opgeleid.
Meer hbo-verpleegkundigen leiden tot reductie sterfte

Dat concludeert een internationaal onderzoeksteam in een artikel dat gisteren in The Lancet verscheen.

Hbo-opgeleide verpleegkundige

Een groot onderzoek onder ziekenhuizen uit negen Europese landen laat zien dat het aantal verpleegkundigen en hun opleidingsniveau samenhangt met het aantal patiënten dat overlijdt na een algemeen chirurgische ingreep zoals een darm-, liesbreuk- of knieoperatie. Uit de studie blijkt dat het overlijdensrisico 7 procent hoger is bij elke extra patiënt die een verpleegkundige moet verzorgen. Bij ziekenhuizen met 10 procent meer hbo-opgeleide verpleegkundigen is het overlijdensrisico 7 procent lager.

Half miljoen patiënten

De wetenschappers bekeken de gegevens van bijna een half miljoen patiënten van vijftig  jaar en ouder in 300 Europese ziekenhuizen. Ook 22 Nederlandse ziekenhuizen namen deel aan de studie. De patiënten kregen tussen 2007 en 2010 een ingreep en het onderzoeksteam bekeek of ze in de dertig dagen daarna waren overleden. In ziekenhuizen waar 60 procent van de verpleegkundigen een hbo-opleiding volgde en waar een verpleegkundige voor gemiddeld zes patiënten zorgde, hadden patiënten bijna 33 procent minder risico op overlijden dan de patiënten in ziekenhuizen waar het aantal hbo-opgeleiden 30 procent of minder was en waar ze voor gemiddeld acht patiënten zorg droegen.

17 REACTIES

 1. Erg jammer dat niveau 4 niet meer naar waarde wordt geschat. Wij hebben 6 HBO vpk op de afdeling. Die zijn alsmaar met projecten bezig waardoor ze meer achter de computer zitten dan aan het bed staan. In hoeverre dragen zij bij tot minimalisatie van sterfte op het moment dat er daadwerkelijk een calamiteit is? De ervaring is nl, dat niveau 5 het op de werkvloer niet altijd de boel op een rijtje krijgen. Niveau 4 verpleegkundigen werken lichamelijk keihard. Niveau 5 zijn de jonkies, die zitten op kantoor aan die projecten te werken en de niveau 4 zijn over het algemeen de 40 en 50 plussers die keihard werken aan het bed. Heel veel moeite moeten doen om de constante veranderingen die de overheid ons door de maag splitst bij te kunnen houden. En wie gaat al die HBo verpleegkundigen die de overheid zo graag wil hebben opleiden? Bij wie halen we de werkervaring? Bij wie halen we de kennisoverdracht? Dat zullen toch de mensen met niveau 4 moeten doen. En als er dan genoeg HBO verpleegkundigen zijn kunnen de mensen met ‘alleen maar niveau 4’ vlak voor hun pensioen het veld ruimen zoals nu ook gedaan wordt met niveau 3. Ja je mag blijven, maar dan mag je op je 58ste nog even aan een zware opleiding. Tis triest gesteld in dit land met de waardering. En nursing laat zien dat ze dit negatieve klimaat voor niveau 4 steunen.
  Daar heb je dan jaren hard voor gewerkt!

 2. Lees alle reacties
 3. Sorry. Een beetje een oenig onderzoek en een voorbarige conclusie. Suggestief en de kop van het artikel heeft inderdaad een groot Telegraafgehalte. Het doet sowieso geen recht aan de inhoud van het artikel. Bovenstaande reakties lezende denken verreweg de meeste collega’s hetzelfde.

 4. Na het artikel van Theo van Achterberg te hebben gelezen, is het inderdaad beter genuanceerd. ‘Het onderzoek laat zien dat er minder sterfte is als er meer verpleegkundigen zijn, dus óók als dat mbo-verpleegkundigen zijn’. En dat als er méér hbo-opgeleiden zijn het sterftecijfer WAARSCHIJNLIJK minder zal zijn.
  Dus de titel van dit artikel is erg ongenuanceerd. De éne mbo-er/hbo-er is de ander niet. Wat flauw om de mbo-ers zo op deze manier weer af te tekenen:-(

 5. Even een opmerking , wat worden de HBO-verpleegkundigen enorm opgehemeld terwijl de MBO- bblers 4 jaar lang 36 uur in het ziekenhuis getraind geworden om goeie verpleegkundigen met klinische blik te worden. Dus die werkenn net zo hard en goed (soms nog beter getraind) als hbo-ers.
  Beetje jammer dat er zulk onderscheid moet zijn en dat dit in de artikelen zo benadrukt wordt.
  Groetjes.

 6. Beste Nienke
  Ik heb Nursing vrij hoog zitten als informatiebron, maar hier gaan jullie behoorlijk ikn de fout. Jullie stellen dat meer HBO opgeleide vpk’s de patient sterfte doen afnemen, mar het onderzoek gaat over grotere aantallen personeel én een hogere opleiding. De in de kop getrokken conclusie berust dus in het geheel niet op feiten en is dus niet ‘evidence based’. Ook dit is denk ik niet de juiste manier om de HBO opgeleide vpk te promoten.

 7. We hebben de kop iets aangepast. Feit blijft dat uit het onderzoek komt dat in ziekenhuizen waar het aantal verpleegkundigen hoog is en meer verpleegkundigen een hbo-v diploma hebben, minder patiënten sterven dan in ziekenhuizen met minder personeel dat minder hoog is opgeleid. Wordt vervolgd 😉

 8. Nursing vraagt ons of we klinisch redeneren ook zo lastig vinden, maar uit dit artikel blijkt dat Nursing zelf wat problemen heeft met logisch redeneren. Een aantal oplettende lezers heeft de vinger al op de zere plek gelegd: het onderzoek geeft én én aan: én meer HBO én meer personeel. Voor het gemak vermeld Nursing maar even de helft in de kop, en denkt dan dat de lager opgeleiden toch niet in staat zijn om de denkfout te herkennen, jumping to conclusions heet dat. Valt me tegen van jullie. Het is ook een beetje duf onderzoek, waarom niet één onderzoek op niveau en een ander op fte’s, zou nog wel es een verrassende uitkomst kunnen geven

 9. Ik vindt de kop van het artikel denigrerend tegenover de mbo-verpleegkundige en verzorgende. Ik denk dat het grootste probleem de tijd is en inderdaad de hoeveelheid patiënten per verpleegkundige.
  Meer tijd is meer kwaliteit! Dat had de kop van deze artikel moeten zijn.

 10. De titel van het artikel suggereert dat de veiligheid in de ziekenhuizen groter is als er meer hbov-ers werken, in het artikel zelf lijkt de werkdruk een grotere rol te spelen dan het opleidingsniveau. Ik vind de kop van het artikel dan ook niet terecht, hij doet tekort aan alle mbo verpleegkundigen.

 11. De titel hierboven lijkt op een een krantenkop van de Telegraaf.
  Je zou het Lancetartikel eerst goed moeten doorlezen.
  ‘Nurse staffing cuts to save money might adversely affect patient outcomes. An increased emphasis on bachelor’s education for nurses could reduce preventable hospital deaths’ staat onder ‘Interpretatation’ en is al iets genuanceerder.
  Er zijn zeer veel variabelen; landen, soorten ziekenhuis, opleidingen, kwaliteit ondersteunende diensten, landelijke eisen etc, etc.
  Ongetwijfeld doet opleidingsniveau iets met kwaliteit en veiligheid, maar daarvoor is niet alleen de verpleegkundige kant van de zorg verantwoordelijk en van beide kan gezegd worden dat je het over ‘open deuren’ hebt.

 12. Inderdaad, het aantal patienten dat je meer/ minder moet verzorgen lijkt mij veel meer invloed hebben op het overlijdensrisico. Bijvoorbeeld als ik een late dienst draai heeft het aantal patienten dat je moet verzorgen heel veel invloed op de patientveiligheid.
  Normaal in een late dienst 9 patienten op 1 verpleegkundige. Het scheelt enorm als een aantal bedden leeg zijn of laagcomplexe zorg behoeven. Daarnaast is de turn-over van patienten ook van grote invloed. + hoeveel patienten die dag geopereerd zijn. Postoperatieve zorg vraagt meer aandacht van de verpleegkundige.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.