Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer mogelijkheden zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden

Met ingang van 1 januari 2012 mogen zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden AWBZ-zorg in natura leveren in de thuissituatie. Het gaat dan om persoonlijke verzorging, verpleging en begeleiding.

Vanaf deze datum mogen zij voortaan zelf overeenkomsten sluiten met de zorgkantoren.

Op dit moment kunnen zorgkantoren alleen overeenkomsten sluiten met instellingen. Zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden kunnen hierdoor geen AWBZ-zorg in natura leveren.
De ministerraad stemde afgelopen vrijdag in met het voorstel van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten om het Besluit zorgaanspraken AWBZ te wijzigen. Het ontwerpbesluit is voor advies naar de Raad van State.

 

Zelfstandige toetreding

Lex Tabak van De Zorgprofessional, een landelijk collectief voor zzp’ers in de zorg, laat aan Nursing weten dat hij niet zo positief is over deze ontwikkeling: ‘We zijn nog mijlenver verwijderd van zelfstandige toetreding van zzp-ers in de zorg. Daar gaat de aanpassing van het Besluit zorgaanspraken waar hier in dit bericht over gesproken wordt niets aan veranderen’.

 

Weerstand 

Tabak maakt zich zorgen over de drempels die er in de praktijk zijn om als zelfstandige toe te treden tot de AWBZ-zorg. Volgens hem hebben zorgkantoren veel vragen over zzp’ers: ‘Hoe zit het met kwaliteit, hoe zit het met bereikbaarheid, hoe voegen we de groep in behapbare proporties? Daar ligt een fors stuk weerstand. De zorgen van zorgverzekeraars  en zorgkantoren zullen weggenomen moeten worden om tot een volwaardige positie te kunnen komen. Ook belangrijk: op het fiscale vlak verdwijnen naar verwachting veel problemen als we een volwaardige positie hebben. Dat gaat niet zomaar, daar heb je hulp bij nodig.’

 

Bron: ministerie VWS / Nursing

redactie TvZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.