Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meer Nederlandse hbo-v studenten naar België

Steeds meer Nederlandse studenten volgen de opleiding tot hbo-verpleegkundige in België. Het lage collegegeld en de eenvoudige toelating maken leren bij de zuiderburen aantrekkelijk.
Meer Nederlandse hbo-v studenten naar België
Foto: ANP foto / Lex van Lieshout

In 2014 volgden 242 Nederlandse studenten de opleiding tot hbo-verpleegkundige in België, in 2013 waren dit er nog 159 en in 2012 waren dit er 134. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Hogescholenraad.

Laag collegegeld

In Vlaanderen is het collegegeld een stuk lager dan in Nederland. Studenten betaalden dit studiejaar 620 euro terwijl er in Nederland 1951euro wordt betaald. ‘Dat maakt studeren in ons land aantrekkelijk. Hoewel bij ons het collegegeld vanaf komend studiejaar ook wordt verhoogd naar 890 euro, is dat nog altijd voordeliger dan studeren in Nederland’, zegt Lon Holtzer. Zij is zorgambassadeur in Vlaanderen en coördinator Gezondheidszorg van de KU Leuven.

Geen toelatingseisen

Een andere reden die studeren in Vlaanderen aantrekkelijk, maakt is het ontbreken van specifieke toelatingseisen. Sinds 2014 geldt voor bijna alle hbo-v’s in Nederland een numerus fixus. ‘In Vlaanderen kennen we geen loting, iedereen kan gewoon beginnen’, zegt Holtzer. ‘Het voordeel is ook dat de diploma’s Europees erkend zijn, dus met de Vlaamse diploma kun je gewoon aan de slag in Nederland.’

Tekort stageplaatsen

Of de Vlamingen blij zijn met de Nederlandse aanwas, valt nog te bezien. ‘Natuurlijk is iedereen welkom en voor de lessen op school maakt het niet zoveel uit’, zegt Holtzer. ‘Maar we merken wel dat het aantal stageplekken nijpender wordt, dus dat is vervelend.’ Als ander nadeel noemt Holtzer dat de Nederlandse studenten na hun diplomering in Nederland aan het werk gaan. ‘Dat is jammer, want dan investeren wij veel in het opleiding van Nederlandse studenten maar dan hebben we er geen baat bij.’

1 REACTIE

  1. Ik heb tijdens mijn mbo-v 2 stages in België gelopen. Ik heb er alleen bewust voor gekozen om niet in België een hbo-v te volgen. Het onderwijs systeem in België is heel anders dan wij in Nederland gewend zijn. Zij hebben een gedisiplineerder onderwijs systeem. Ook stage lopen is in het Belgische systeem anders ingedeeld. 
    Ondanks dat zou ik het zo weer doen. Dit omdat ik ontzettend veel geleerd heb van mijn Belgische collegas

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.