Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer ouderen met geslachtsziekten

Het aantal ouderen met geslachtsziekten neemt toe in Nederland, zo meldt BN/DeStem. Meer aandacht voor veilig vrijen onder 50-plussers zou verstandig zijn, zo stellen woordvoerders van het RIVM en Nivel in de krant.
Oudere man en vrouw genieten van de zon op een terras.

Vooral het aantal ouderen met hiv neemt toe volgens BN/De Stem. Van de Nederlanders die in 2011 de diagnose hiv kregen, was 20 procent 50 jaar of ouder. In voorgaande jaren was dat nog 14 procent. Over tien jaar zou zo’n 30 procent van alle hiv-geïnfecteerden ouder zijn dan 60 jaar. Het gaat dan vooral om mannen die seks hebben met mannen.

 

Opsporen
Dat er meer ouderen met soa’s zijn, hoeft niet te betekenen dat ouderen roekelozer worden op seksueel gebied. ‘Het kan zijn dat we mensen beter opsporen’, aldus Marianne van der Sande van het Centrum Infectieziektenbestrijding (Cib) tijdens een uitzending van BNR Nieuwsradio. ‘Met hiv kun je lang rondlopen, zonder dat je daar zelf wat van merkt. Risicogroepen worden aangespoord om zich te laten testen en huisartsen hebben hier ook steeds meer aandacht voor.’

 

Alle leeftijdsgroepen
In Nederland stijgt het aantal soa’s niet alleen bij ouderen, maar in alle leeftijdsgroepen. ‘De meeste soa’s treffen we nog steeds aan bij jongeren. De aantallen nemen daar ook toe’, aldus Van der Sande.

 

Wereldwijd
Volgens BN/DeStem neemt het aantal 50-plussers met een soa wereldwijd flink toe. In Groot-Brittannië, VS en Canada verdubbelde het aantal de afgelopen tien jaar.

 

Bron: BN/DeStem / BNR Nieuwsradio

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.