Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer ouderen sterven in hitteperiode

Door de hitte zijn de afgelopen periode vijfhonderd meer mensen gestorven dan normaal. Vooral ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen zijn kwetsbaar.
Meer ouderen sterven in hitteperiode

Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Uit eerder CBS onderzoek bleek al dat hoge temperaturen een verhoogde sterfte tot gevolg hebben. Omdat er tijdens perioden van hitte meer ouderen sterven, maakt ouderenbond ANBO zich grote zorgen. De bond heeft demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid gevraagd te onderzoeken of het ontbreken van klimaatbeheersing in verpleeg- en verzorgingshuizen verband houdt met de hogere sterftecijfers door de hitte. Dit meldt BN/De Stem.

Nationaal hitteplan
In veel verpleeghuizen zijn hitteprotocollen aanwezig, waarin omschreven wordt hoe een instelling maatregelen neemt dat het gebouw opwarmt. Daarnaast heeft de overheid in 2007 het nationaal hitteplan opgesteld. Dit treedt in werking als de temperatuur vier dagen boven de 27 graden uitkomt.

Hitte in verpleeg- en verzorgingshuizen
Organisaties als de Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC) en de beroepsvereniging V&VN waarschuwen voor hitte in verpleeg- en verzorgingshuizen.

Welke maatregelen moet je nemen bij een hittegolf? Lees het in de checklist hittegolf.

BN/De Stem
Door: redactie Nursing

Abonneren
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing.    

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.