Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meer privacy door ‘omgekeerde’ visite

De privacy van patiënten wordt niet gewaarborgd tijdens de artsenvisites. Dit concludeerden verpleegkundigen uit ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Ze bedachten een oplossing: een spreekuur waarbij patiënten eenmaal per week de specialist bezoeken, in plaats van andersom.
Meer privacy door ‘omgekeerde’ visite

Uit een tevredenheidsonderzoek dat de verpleegkundigen hielden, bleek dat patiënten privacy en inspraak missen tijdens de artsenvisite. Ze hebben weinig inspraak, vinden ze, omdat het medisch beleid op de gang wordt bepaald en aan het bed meegedeeld. Weinig privacy, omdat patiënten elkaars onderzoek(suitslag)en en besluiten horen. Verpleegkundige Ilona Peters en hoofd zorgteam Noortje Arisz ontwikkelden een plan, waarbij de verpleegkundige de patiënt één keer per week naar de artsenkamer brengt om samen beleid te maken. Patiënten ervaren met deze intensievere contactmomenten inderdaad meer privacy, blijkt uit enquêtes. Ze vinden de communicatie helderder omdat de arts minder vaak gestoord wordt tijdens het gesprek. Maar is al dat verplaatsen niet tijdrovend? ‘Het voorbereiden en transporteren neemt tijd,’ geeft Arisz toe. ‘Als patiënten echter bij opname horen hoever wij gaan voor privacy, zorgen zij dat ze die ochtend klaar zitten voor de visite. Dan is dat verplaatsen zo gebeurd.’ De nieuwe manier van visitelopen lijkt uiteindelijk juist tijd op te leveren, merkt Arisz: ‘Voorheen bepaalden arts en verpleegkundige het beleid. Bij het meedelen aan de patiënt kwamen geregeld nieuwe feiten aan het licht, waardoor het beleid moest worden bijgesteld. Nu maken patiënt, arts en verpleegkundige samen één keer afspraken. In één gesprek krijgen alle partijen een antwoord op hun vragen.’

Hoe waarborg je de privacy tijdens de visite?
In de meeste ziekenhuizen verschijnt de arts bij de patiënt aan het bed. Hoe kun je dan de privacy waarborgen?
– Houd er rekening mee dat geluid ver draagt over de gang. Bespreek een casus vooraf liever in een artsenkamer of teampost.
– Vraag bezoek om de zaal te verlaten tijdens de visite.
– Sluit gordijnen, zodra je bij een patiënt langs gaat met de arts.
– Wees kritisch. Is er informatie die niet geschikt is voor mededeling op een meerpersoonskamer, plan dan een gesprek met de patiënt in een andere ruimte.
– Kies bewoordingen kritisch, bijvoorbeeld als een patiënt op gedrag wordt aangesproken (therapieontrouw), uitslagen hoort of persoonlijke dingen wil bespreken (emoties, schaamtegevoelens, incontinentie, obstipatie). Ga kort in op feiten en bespreek de details in een meer persoonlijke setting (badkamer, toilet of onderzoekskamer).

Het artikel ‘Rondje van de zaak’ Zo haal je het beste uit de artsenvisite werd gepubliceerd in Nursing oktober 2009 en is geschreven door Sandra Kleefstra.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.